הפרעת קשב וריכוז בקרב מבוגרים היא הפרעה נוירו-פסיכולוגית המתבטאת בקושי לשמר ריכוז וקשב לאורך זמן, במקביל לחוסר יכולת לשלוט בהתנהגות אימפולסיבית.
בעבר הסברה הרווחת הייתה שהפרעת ADD המאובחנת בגיל צעיר, חולפת מעצמה עם השנים, אך כיום ברור שמאפייני ההפרעה במבוגרים נותרים על כנם, תוך שינויים קלים המתרחשים בעזרת רכישת כלים ושיטות המסייעות להתגבר על הקשיים.
כך מאבחנים הפרעת קשב אצל מבוגרים
תהליך אבחון קליני לאיתור ההפרעה במבוגרים כולל בדיקה רפואית, שימוש בכלי עזר הכוללים שאלונים לסינון ראשוני של הפרעות אחרות, והסתמכות על דיווחי מקורבים כגון הורים, אח או בן או בת הזוג, כדי לקבל תמונה מלאה והיסטוריה רפואית. תפקודי הקשב נבחנים באמצעות מבחנים נוירו-פסיכולוגיים המתבצעים בתנאים שונים.
הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים שונה ממאפייני ההפרעה אצל ילדים. במבוגרים, במקום היפראקטיביות מופיעים תסמיני חרדה, אימפולסיביות וחוסר קשב. עד לשנת 2002, לא היו כללים ברורים לאבחון הבעיה בקרב מבוגרים, אולם בשנים האחרונות התפתח המחקר ונאספו ממצאים נרחבים של ההפרעה אצל מבוגרים. אבחון ADD בקרב מבוגרים מסתמך על הופעת חלק או כלל הסימנים והמאפיינים הבאים:
- חוסר ריכוז וקושי להתרכז במשימות בדגש על כאלה חד גוניות.
- היפראקטיביות והתנהגות של חוסר שקט ותזזית.
- אימפולסיביות, חוסר יכולת איפוק ותגובות מהירות ובטרם עת.
- שינויים קיצוניים בהתנהגות בשל חוסר איפוק וקושי לשמור על אורך רוח וסבלנות.
- קושי בהתמודדות עם משימות, דחייתן ונטייה לא לסיימן.
- נטייה לתסכול ורוגז ביחסים עם אנשים קרובים, חוסר סבלנות כלפי הסביבה.
- קושי בהתארגנות ובקבלת החלטות, אי עמידה בלוחות זמנים.
ידע הוא כוח: חשוב שתהיו מודעים לתסמינים
חלק גדול מהמבוגרים כלל אינם מודעים לקיומה של ההפרעה מה שמגביר את הקושי בהתמודדות עם התסמינים. הם מתקשים לצאת מהמיטה בבוקר, להתארגן ליום העבודה, ולתפקד ביעילות. מבוגרים שאינם מאובחנים עם ADD, נוטים לסבול מבעיות בעבודה וממערכות יחסים כושלות.
נתוני משרד הבריאות מראים כי כשמונה אחוזים מהמבוגרים סובלים מ-ADD בצורות שונות ובדרגות חומרה שונות. נתון זה מתייחס רק למבוגרים אשר אובחנו וניתן להניח כי מבוגרים רבים נוספים סובלים מההפרעה, אך טרם אובחנו.
שיטות אבחון ליקויי קשב במבוגרים
אבחן הפרעות קשב וריכוז במבוגרים מתבצע במספר שיטות. תחילה יש לעבור ראיון אצל נוירולוג או פסיכיאטר כדי לזהות את הקשיים התפקודיים הנובעים מבעיות קוגניטיביות ולהרכיב תכנית טיפול. הנבדק מתבקש למלא שאלונים העוסקים בתפקוד יומיומי ובאיכות החיים.
בשלב הבא מתבצע תהליך אבחון ממוחשב באמצעות בדיקת BRC או TOVA שהן בדיקות בעלות תוקף קליני. לאחר סיום תהליך האבחון ובמידה והתגלתה ההפרעה, יותאם למאובחן טיפול תרופתי במינון המתאים בהתאם למשקל הגוף ולחומרת התסמינים.
חשוב גם לעבור אבחון פסיכודידקטי
בדיקה זו מאתרת את כישורי הלמידה והמיומנויות בתחום השפה, הזיכרון, הקריאה, הכתיבה והחשבון. האבחון מתבצע על ידי מאבחן מוסמך המתמחה בלקויות למידה והפרעות קשב וריכוז.
כהשלמה לאבחון הפסיכודידקטי מתבצע אבחון פסיכולוגי המתייחס להיבט הרגשי של לקות הקשב. תוצאות שני המבדקים משוקללות לצורך התאמת תכנית טיפול מתאימה.
גם האבחון העצמי חשוב – שיטת אבחון זו מבוצעת באמצעות זיהוי כשלים תפקודיים וקשיים אשר גורמים לאותו אדם להניח כי הוא סובל מהפרעת קשב וריכוז. אם מאותרים מאפייני ההפרעה, הנבדק יכול לקבוע לעצמו אבחון לקות קשב, גם ללא בדיקה מקצועית.