דיבור, לפחות בקרב אנשים מבוגרים, הוא פעולה בסיסית ומובנת מאליה. זוהי גם דרך התקשורת הפשוטה והמרכזית בין אנשים.
אך יכולת הדיבור אינה תהליך מובן מאליו לכולם. לפעוטות, גם במצב תקין לחלוטין, לוקח זמן לרכוש את השפה ולהצליח לבטא את כל הצלילים בצורה ברורה.
מהי דיספרקסיה ורבאלית?
דיספרקסיה ורבאלית היא קושי בביצוע התנועות המדויקות המסונכרנות זו עם זו של השפתיים, הלשון, החך והלסת וכך להפיק צלילים ברורים ורצופים.
המילה דיספרקסיה באה מן השורש פרקסיס שמשמעותו תנועה ולכן דיספרקסיה ורבלית הוא קושי בתנועה של חלקי הפה השונים והפקת הדיבור.
כיצד משפיעה דיספרקסיה ורבאלית על הילד וסביבתו?
דיספרקסיה ורבאלית מקשה על הילד להעביר את המסרים שברצונו להעביר ולתקשר עם סביבתו. המעבר מרעיון מחשבתי לדיבור שנעשה באמצעות תנועות הפה אינו עובר אצלו בצורה חלקה והדבר גורם תסכול לו ולסביבתו שמתקשה להבין אותו.
כשדיבור מתרחש בצורה ברורה, הילד מאמץ את אופן הבעת המילה עד שהתנועות נעשות באופן אוטומטי, דבר שלא קורה אצל הלוקים בדיספרקסיה ורבלית.
האם דיספרקסיה ורבלית ועיכוב שפתי הן מושגים זהים?
לא. דיספרקסיה ורבלית הנקראת גם אספרקסיה התפתחותית היא קושי ספציפי בהבעת הצלילים והמילים בצורה ברורה ועקב כך יכולת ביטוי חסרה או משובשת. עם זאת, יכולת ההבנה של הילד את השפה תואמת את זו של בני גילו. בעיכוב שפתי מדובר על התפתחות איטית יותר של שפה תקנית.
ההתפתחות מבוצעת בשלבים הדומים לשלבי התפתחות רגילה רק בקצב אטי יותר. בניגוד לילד הלוקה בדיספרקסיה ורבאלית, אצל ילד הלוקה בעיכוב שפתי גם רמת ההבנה של השפה נמוכה יותר.
כיצד תזוהה דיספרקסיה ורבלית?
דיספרקסיה ורבלית תזוהה באמצעות מספר סימפטומים, תלוי ברמת ההפרעה שיכולה להיות ממוקמת על פני טווח רחב:
- ליקוי בהברה מסוימת: לעיתים ישנה החלפת הברה מסוימת בהברה אחרת באופן קבוע, למשל כשישנו קושי להפיק את הצליל ר', הילד יכול לומר א-כבת במקום ר-כבת. לחילופין הילד יכול גם לדלג על הר' ולומר כבת במקום רכבת. אלה ליקויים קלים יחסית. לעיתים, כאשר מילה נאמרת בצורה בודדת היא נאמרת נכון אך ברצף של מספר מילים הילד ידלג על חלק מהמילה.
- סיכול הברות: סיכול הברות משבש את המילה עד כדי כך שקשה לשומע לשחזר ולהבין מה התכוון הילד לומר.
- השמטת עיצור אחרון במילה באופן קבוע.
כיצד מאובחנת דיספרקסיה ורבלית?
דיספרקסיה ורבאלית היא לקות שפתית ולכן בעל המקצוע המתאים ביותר לאבחון הבעיה הוא קלינאי תקשורת. במידה והוא מזהה בעיות נוספות הוא יכול להפנות גם לנוירולוג או לביצוע מבחן פסיכולוגי. במהלך האבחון יעשה רישום של הצלילים שמפיק הילד, כולל השגיאות החוזרות על עצמן.
במהלך אינטראקציה בין הילד לקלינאי תקשורת יבחין קלינאי התקשורת מה קורה כאשר הילד נדרש לומר משפט שלם, לחזור על אותם צלילים. תיבדק גם יכולתו של הילד להבין מילים ולא רק להפיקן. כיוון שהצלילים משובשים בעקבות תנועות פה לא מדויקות, תתבצע גם בדיקה של הפה ובדיקה הכוללת נשימה ופרמטרים נוספים.
הטיפול בדיספרקסיה ורבלית
הטיפול בדיספרקסיה ורבאלית נעשה אצל קלינאית תקשורת. מספר המפגשים ומורכבות הטיפול תלויים בחומרת הבעיה. תדירות הטיפולים תשתנה בהתאם להתקדמות הילד, למידת הסבילות שלו לטיפולים וליכולת של הוריו לתרגל עימו בבית ולהביאו לטיפולים.
דיספרקסיה ורבאלית מופיעה פעמים רבות עם לקויות נוספות כמו לקויות מוטוריות, לקות בקריאה ובלמידה וגם הפרעות קשב וריכוז. נמצא במחקרים כי ההסתברות לכך שלילד בעל הפרעת קשב יהיה ליקוי שפתי היא חמישים אחוזים, אצל חלקם הליקוי הוא דיספרקסיה ורבאלית. קשר הדוק נמצא גם בין ליקוי שפתי לדיסלקציה.