בעיות שליטה והתנהגות אימפולסיבית

התנהגות אימפולסיביתהורים לילד עם תסמיני הפרעת קשב יכולים למלא ספר עם סיפורים על ההתנהגות האימפולסיבית של הילד שלהם, הכוללת בעיקר פעולה ללא מחשבה.

בעוד שרוב הילדים מתנהגים לעתים באופן אימפולסיבי, ילד עם ADD עשוי להתנהג באימפולסיביות קיצונית בתדירות גבוהה.

מצב זה עשוי להדאיג את ההורים, היות וההתנהגות עלולה לפגוע ביחסים החברתיים של הילד וביכולת שלו להסתדר עם אחרים. הילד עלול להתנהג בצורה מסוכנת ולקבל החלטות שגויות.

הגורמים להתנהגות אימפולסיבית

אנשים רבים סבורים שתכונה זו מהווה סימן לילד שמתנהג באופן שלילי בכוונה. אך המחקרים העדכניים ביותר על הפרעת קשב מסבירים את הגורמים האמיתיים. הורים לילדים עם ההפרעה סבורים שמוח הילד מחווט אחרת, וקיימת אמת מדעית המגבה תחושת בטן זו.

המוח של ילד עם ADD עשוי להיות שונה ממוחו של ילד ללא ההפרעה. מחקר מסביר כי חלק מהמוח, הנקרא הסטריאטום הגחון, קטן יותר בקרב ילדים עם ההפרעה, בהשוואה לילדים ללא ההפרעה. המחקר, שפורסם בכתב העת Biology Psychiatry, מסכם כי אנומליה מוחית זו עשויה להיות קשורה לתסמיני היפראקטיביות ואימפולסיביות בקרב ילדים עם הפרעת קשב.

תסמיני התנהגות אימפולסיבית

התנהגות זו עשויה להתבטא במגוון דרכים, וכל ילד שונה. אימפולסיביות של ילד בן שלוש יכולה להיות שונה לחלוטין מהתנהגות אימפולסיבית של ילד בגיל הנעורים. התנהגות אימפולסיבית נפוצה של ילדים ובני נוער כוללת את התסמינים הבאים:

  • אגרסיביות כגון מכות, בעיטות, נשיכות ושריטות.
  • הפרעה לשיחות או פעילויות של אחרים.
  • פליטת תשובות בכיתה, וחוסר יכולת להמתין לתורו בפעילויות ומשחקים.
  • חטיפת צעצועים או פריטים מאחרים.
  • תסכול הנובע מאכזבות או טעויות.
  • קולניות בזמנים בהם צריך להיות שקט.
  • תגובה שלילית לנזיפה או ביקורת.
  • עיסוק בפעילויות מסוכנות.
  • אמירת משפטים לא נכונים בעיתוי הלא נכון.
  • במבחנים, ילד עם התנהגות אימפולסיבית עשוי לנחש את התשובות במקום לחשוב על התשובה.

הנוירולוגיה המרתקת של הפרעת קשב – בדיקות MRI המבוצעות ברזולוציה גבוהה, בוחנות את מבנה המוח של ילד עם ההפרעה. הגדלת נפח החומר האפור באזורים גדולים של המוח, כגון הקורטקס הקודקודי של ילדים עם ADD, עשויה אף היא להיות גורם משמעותי לתסמינים כגון חוסר תשומת לב ובעיות שליטה בדחפים.

טיפול בהתנהגות אימפולסיבית

קיימות שתי שיטות לטפל בתסמיני הפרעת קשב: שימוש בתרופות או טיפולים התנהגותיים. הורים רבים משתמשים בשתי הגישות בשילוב. גישה משולבת היא תרופה המוצעת על ידי נוירולוגים, הנקראת קלונידין, שהיא תרופה ללחץ דם המשמשת לטיפול בתסמינים כגו אימפולסיביות, תוקפנות ובעיות שינה הקשורים להפרעות קשב.

תרופות רבות פותחו עבור המטרה הבלעדית של טיפול בתסמיני ADD כגון אימפולסיביות, חוסר תשומת לב והיפראקטיביות, ויש לנסות מספר טיפולים תרופתיים עד למציאת התרופה שעובדת באופן הטוב ביותר.

טיפולים שאינם תרופתיים

ניתן לטפל בהתנהגות אימפולסיבית באמצעות גישות שונות, הכוללות:

שיטות ריסון דחפים

מומחי הפרעות קשב וריכוז מלמדים הורים וילדים שיטות שליטה בדחפים באמצעות הענקת כלים לילד המלמדים אותו את השלכות התנהגותו האימפולסיבית.

גישה זו נקראת שליטה בדחפים מרחוק, והילד לומד שיטות שליטה בדחפים על מנת להתמודד עם מצבים היפותטיים בחיים האמיתיים, בהם נדרשת קבלת החלטות.

ללמד את הילד מיומנויות המתנה לתורו – טיפולים התנהגותיים מלמדים את הילד מיומנויות שליטה בדחפים.

טיפול באמצעות יצירהמומלץ לעודד את הילד לעסוק בפעילויות יצירתיות ופיזיות כדי לנצל את הספונטניות והאימפולסיביות שלו בשיטות מתאימות מבחינה חברתית. גישות אלו כוללות שיעורי ריקוד, ספורט, ציור, מוסיקה ודרמה, המבצעות שימוש טוב בתכונות האימפולסיביות.

משחק תפקידים – יכול לסייע במצבי התנהגות אימפולסיבית. מניחים לילד לבחון שיטות חלופיות להתמודד עם המצב, באופן שאינו מניב השפעות שליליות. עיתוי משחקי התפקידים צריך להיות כשהילד רגוע ואינו חווה משבר.

דילוג לתוכן