אתם מוצאים את עצמכם במאבקים עם הילד לאורך כל היום על רקע פעולות שנראות לכם פשוטות ובסיסיות כמו בחירת בגדים בבוקר, חפיפת ראש, גזיזת ציפורניים או סירוק השיער?
הילד מתנגד בתוקף לבגדים עם כיסים, בגדים העשויים צמר או כאלה בהם מורגש התפר? יתכן שלילד ישנם קשיים בוויסות חושי.
כיצד מתבטאות בעיות ויסות חושי? ממה הן נובעות וכיצד ניתן לטפל בהן. בנוסף, מהו הקשר בין ויסות חושי והפרעות קשב וריכוז?
מהו ויסות חושי?
קליטת גירויים מן הסביבה היא אינדיבידואלית. אנשים שונים יכולים להימצא באותם תנאים בדיוק ולהיות חשופים בדיוק לאותם גירויים אך כל אחד מהם יקבל את הגירויים ויעבד אותם באופן שונה.
תחושה נוצרת מעיבוד קליטת הגירויים על ידי כל אחת מהמערכות התחושתיות שלנו. מערכת הקשב זו המערכת במוח אשר עושה סינון ועיבוד מסוים לגירויים הנקלטים על ידי כל החושים, כולל מגע, ריח וטעם.
הקשר בין ויסות חושי להתנהגות
הבדלים בעיבוד התחושה הם גורם משמעותי בהבדלים בין התנהגויות שונות אצל אנשים והעובדה שכל אחד מגיב באופן שונה לגירוי זהה. כאשר ישנה בעיה בוויסות החושי, נוצרות התנהגויות הנחשבות חריגות. כאשר מזוהה אצל ילד התנהגות חריגה, פעמים רבות ניתן טיפול בסימפטום – ההתנהגות עצמה ולא בשורש הבעיה – עיבוד הגירויים על ידי מערכת הקשב שנעשה באופן לא מאוזן.
תהליך ויסות חושי תקין בא לידי ביטוי בהתנהגות מתונה ולא קיצונית המותאמת לסביבה. תפקוד ותגובות לגירוי נעות על פני ספקטרום רחב, החל מאדישות מוחלטת ועד היסטריה בהתאם לבעיית הויסות- האם הנבדק סובל מתחושתיות יתר או מתת תחושתיות.
פרופילים שונים בויסות חושי
ויסות החושי נע על פני ספקטרום רחב של אופן עיבוד הגירויים וכתוצאה מכך ההתנהגויות כלפי הסביבה. ישנה חלוקה גסה לשלושה מצבים:
-
תת תחושתיות
- במצב זה הילד זקוק לגירויים בעוצמה גבוהה על מנת לקבל אותם באופן הגורם להם גם להגיב. כאשר ילד צריך שיקראו לו מספר פעמים, ידברו אליו בקול חזק (וזאת לאחר שנשללה בעיה בשמיעה), יחבקו אותו חזק כדי שיחוש בחיבוק.
- כך, גם כאשר הגירויים ניתנים לאותו ילד ברמה גבוהה מספיק בכדי שתתקבל תגובה, הם אינם נקלטים ומעובדים. ילדים כאלה יכולים להתפס כ"מעופפים" וחולמניים.
-
תחושתיות יתר
- זהו המצב ההפוך בו ילד רגיש מאוד לסביבתו וכל גירוי ישפיע עליו. הגירויים המתקבלים אצלו הם רבים מכדי שיוכל לעבד אותם היטב ולהגיב בהתאם.
- לילדים אלה יכולים להפריע מרקמים שונים של בד, מזונות שונים הנמצאים בצלחת אחת, ריחות, טעמים, קולות, ילדים אלה יתקשו להירדם ללא שקט מוחלט.
- חיפוש תחושה: מצב בו ילדים נראים חסרי מנוחה ועוברים מדבר לדבר כאשר הם מחפשים לחוש עוד ועוד תחושות. ילדים אלה נוגעים בדברים שונים בסביבתם ונמצאים בתנועה מעבר לרגיל. התנהגות זו נתפסת פעמים רבות כהיפראקטיביות.
הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבין ויסות חושי
הפרעות קשב וריכוז והפרעות בוויסות החושי נובעות ממקורות שונים. עם זאת, פעמים רבות ההתנהגויות הנובעות משתי ההפרעות הן דומות, במיוחד כשמדובר על ADHD – הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות, ולכן ישנה נטייה לבלבל בין ההפרעות.
כך מתרחשים מצבים בהם ניתן טיפול תרופתי המיועד להפרעת קשב וריכוז לסובלים מהפרעה בוויסות החושי. במהלך אבחון ויסות חושי נעשית הבדלה בין התנהגויות האופייניות להפרעות קשב וריכוז לבין כאלה הנובעות מוויסות חושי. ישנם ילדים שסובלים משתי ההפרעות במקביל. הטיפול בוויסות חושי נעשה גם בטיפול בריפוי בעיסוק אך גם נעשה לאורך כל היום בבית הכולל מתן גריה חושית מותאמת על מנת לאפשר לילד להתמודד טוב יותר עם חיי היום יום.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: