טיפים והדרכת הורים לילדים עם ADHD

טיפים והדרכת הורים לילדים עם ADHDתסמיני הפרעת קשב וריכוז (ADHD) עשויים להציב אתגרים רבים בפני ההורים. פסיכולוגים קליניים מסבירים שילדים עם הפרעות אלו נוטים לאבד את הריכוז שלהם, מתקשים בהשלמת שיעורי הבית, ונראים רוב הזמן מפוזרים כשהם עוסקים במשימות שהוקצו להם.

אימפולסיביות היא אתגר נוסף שעשוי לגרום לילדים בהיות מתריסים או וכחנים. הם נסערים בקלות ומגיבים בהגזמה לרגשות תסכול או כשהם נכשלים בביצוע משימות, במשחקים, או בלימודים.

הקשיים הניצבים בפני הורים לילדים עם ADHD

בנוסף, ההורים צריכים להתמודד עם הפרעות איזון רגשי של הילד, ולהמשיך להאמין ביכולותיו, תוך הגנה עליו מפני המכשולים אותם מציבים הפרעות הקשב והריכוז. הורים עשויים לתהות מהו הטיפול המיוחד הטוב ביותר מצד אחד, מבלי לטפח תלות או ספק עצמי אצל הילד.

למרבה המזל, בעוד שגידול ילדים עם ADHD כרוך באתגרים רבים, קיימות גם שיטות יעילות ומתגמלות. מאמר זה סוקר את הטיפים הממוקדים להורות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז.

הקפדה על רגיעה

מומחים מדגישים את חשיבות השמירה על הרגיעה. כשההורים יוצאים משליטה, הכעס של הילד מסלים, והתוצאה היא התנהגות שאינה יעילה. אז שימו לב לעצמכם אם יש לכם נטייה להתנהגות המאופיינת בתגובות עצבניות.

ויכוח עם הילד לא יוביל לשום מקום. שיעורי הבית, למשל, יכולים להפוך למלחמה. ויכוח פשוט יוצר הסחה המעכבת עוד יותר את הכנת שיעורי הבית. לכן על ההורים להקפיד על ריכוז ומיקוד.

מומלץ להגיד לילד: "אני מבין שזה לא כיף" ולאחר מכן לשמור על דממה, ולחבק את הילד. מהלך שגוי במקרה זה הוא להגיד לילד: "תפסיק להתלונן. אתה סתם בוכה".

קביעת מגבלות להורים

אם ההורים נוטים להיות מודאגים ומגוננים, עליהם להזכיר לעצמם שככל שהם מגוננים יותר על הילד, כך הוא מתאמץ פחות. המפתח הוא לתמוך בו, אך לא לנהל את החיים במקומו.

לדוגמא, במהלך הכנת שיעורי הבית, זה בסדר לשאול: "האם אתה זקוק לעזרה?" אבל לא להכין את שיעורי הבית במקום הילד, שכן התנהגות זו מחמירה את בעיות הקשב והריכוז של הילד. אם ההורים מעוניינים לפקח על הילד, יש לשבת לידו, אך לעסוק במשימות אחרות.

הגדרת לוח התנהגות נטול לחץ

לוח זה כולל תרשימי כוכבים לילדים צעירים, לוחות זמנים וציון כללים ברורים לשגרות התנהגות הגיוניות, במיוחד בזמן השינה. לוח זה מסייע להפחתת חוסר הארגון והסחות הדעת.

על ההורים לקבוע זמן עקבי להכנת שיעורי הבית, עם הרשאות מסוימות להפסקות ומשחקים לאחר שהילד סיים בהצלחה את משימותיו. טיפ נוסף הוא לשתף פעולה עם מורי הילד על מנת ליצור שגרה קבועה להכנת שיעורי הבית.

מוטב להימנע מהפעלת לחץ, איומים או הצבת מועדים בלתי סבירים ועונשים התורמים לעוינות הילד, פחד או התנהגות דרמטית.

הענקת הזדמנות לילד עם ADHD לבצע בחירות נבונות

כדי לסייע לילדים ללמוד על עצמם, ההורים חייבים לספק להם הזדמנויות מתאימות להתמודדות עם האופן בו הם בוחרים להגיב.

מומלץ להשתמש בשיטה הנקראת "בחירה מובנית", המעניקה לילד שתי אפשרויות המובילות אותו לכיוון הנכון. לדוגמא, ההורים יכולים לשאול: "האם אתה מעוניין להכין עכשיו את שיעורי הבית בחשבון או בהיסטוריה?" או "לפני שנצא, החדר שלך צריך להיות מסודר. אתה רוצה להתחיל עם סידור הבגדים או סידור השולחן?"

תגובות סבירות להפרת כללים

בתור התחלה, מומלץ להורים לשאול את הילד מה צריכות להיות ההשלכות אם הוא מפר את הכללים. התנהגות זו מסייעת לילדים ליצור התחייבויות אותן הם מסוגלים באמת לקיים.

בנוסף, יש לייצר ולאכוף באופן קבוע השלכות חיוביות על התנהגויות חיוביות, והשלכות שליליות על התנהגויות שליליות. כך ניתן לסייע ליד להכיר בכך שהתנהגויות חיוביות מובילות לתוצאות חיוביות, והתנהגויות שליליות מובילות לתופעות שליליות.

דילוג לתוכן