אחת התכונות המעניינות לגבי דיסלקציה, היא שרוב האנשים החווים הפרעת קריאה זו, הם בעלי רמות אינטליגנציה נורמאליות, מה שמצביע על העובדה לפיה אחד או יותר מתחומי המפתח של התפקוד הנוירולוגי בתהליכי קריאה ולמידה, מעוכבים מסיבה כלשהי.
מיינדפולנס הוא מונח המשמש באופן תכוף במדיטציה, והוא כרוך ביכולת להתמקד ברגע ההווה. ילדים הסובלים מדיסלקציה מודאגים לגבי השפעות בעיותיהם וחרדים מפני העתיד. חלק משמעותי מהבעיות אותן הם חווים, קשור לחרדתם מפני משימת קריאה, כתיבה, או מתמטיקה.
התמודדות עם דיסלקציה
כל יום לימודים או עבודה, הכרוך בקריאה, או הבנת הנקרא, נראה כפעילות שגרתית נטולת מתח לרוב האנשים, אך חלק מהאנשים מתקשים במשימות אלו, היות והאותיות נראות כ"רוקדות" כשהם קוראים, ולכן הם מתקשים לקרוא. דיסלקציה היא קושי של התפתחות שפה. זהו ליקוי הלמידה הנפוץ ביותר המשפיעה על חמישה מתוך מאה ילדים ברחבי העולם.
דיסלקציה היא לקות למידה וקריאה המאופיינת בתופעות הבאות:
- קשיים באיות וזיהוי מילים ופענוחן
- קשיים בקריאה רהוטה
- התפתחות איטית של כישורי שפה
- בעיות בשמיעה או בזיכרון לטווח הקצר.
- קשיים עם כיוונים.
מצב זה משתנה מאדם לאדם בהתאם לחומרת התסמינים. חלק מהאנשים עלולים לחוות יותר קשיי כתיבה מאחרים, או לחוות יותר קשיי קריאה או בעיות בכיוונים. חלק מהאנשים מתקשים בתחילה עם קריאה וכתיבה, ובשלבים הבאים חווים מוגבלויות אחרות הקשורות למיומנויות שפה. תופעות אלו אינן מסמלות ירידה מרמת האינטליגנציה הממוצעת.
האופן בו מדיטציה מסייעת לטיפול בדיסלקציה
מדיטציה מסייעת באופנים רבים לתפקוד הקוגניטיבי. היא משפיעה על ההיפוקמפוס, יחידת העיבוד של המוח האחראית על היווצרות זיכרונות וקבלת הגישה אליהם, כמו גם על תפקוד קליפת המוח הקדם חזיתית האחראית על רמה גבוהה יותר של פעילות.
במהלך מדיטציה משתפר תפקוד המוח ומתאפשר ריכוז מוגבר של תפקוד מוחי, היוצר קשרים טובים יותר בין כל האזורים במוח. התוצאות הן הגברה ושיפור משמעותי של יכולות מהירות ודיוק עיבוד המידע.
מדיטציה משפרת גם את ההערכה העצמית והביטחון, כך שקשיי הקריאה כבר אינם מגדירים את האדם הסובל מדיסלקציה. הוא יכול לחיות בשלום עם עצמו, תוך שהוא נוטה לכיוון שיפור מתקדם, מבלי להתמקד בשלילי. הוא חווה תחושת ערך עצמית מאוזנת ומרוממת. קיים גוף גדול של ראיות מדעיות המציע שמדיטציה מובילה להבדל משמעותי בסיוע לאנשים להתגבר על דיסלקציה.
מדיטציית מיינדפולנס פירושה התמקדות ברגע ההווה תוך הרפיה ממחשבות אחרות
היתרון של תרגול מדיטציה והתמקדות ברגע ההווה הוא שהיא מעניקה לילד כלי לרגיעה עצמית, והיכולת להתמקד במתרחש ברגע זה בלבד, ללא דאגות לגבי העבר או פחדים מפני העתיד. באותו רגע רגוע, הילד יכול להפעיל שיטה, כגון חשיבת מחשבות חיוביות, ולהשתמש בשיטות הלמידה הקיימות להתמודדות עם הדיסלקציה.
החלק החיוני במדיטציה היא חוויית הרגיעה. אף אדם אינו מסוגל לחשוב כשרמות החרדה שלו גבוהות מידי. תרגול מדיטציית מיינדפולנס כולל שיטות למידה של מדיטציה המובילות להרפיה מרגשות ומחשבות ולמצוא רוגע.
מדיטציה: שיטה מבוססת מדע
מחקרים מדעיים מצאו שמדיטציה יומית מכבה את תגובת הלחץ בגוף ומשנה את מבנה המוח באופן המאפשר לו להיות משוחרר יותר ממתח. באמצעות תרגול יומי, הגוף הופך להיות מותנה לרגיעה. תרגול מדיטציית מיינדפולנס מאפשר להתמקד בחוויה החושית של הנשימה ולשחרר את המחשבות.
מה שחשוב הוא למצוא צורת מדיטציה שעובדת עבור ילד הסובל מדיסלקציה. מחקרים מראים שכל צורת מדיטציה עובדת טוב באותה מידה. השיטות כללות חזרה על מנטרה, יוגה, דמיון מודרך חיוני והאזנה למוסיקה.
כשאדם מבין שהוא חושב במהלך התרגול, הוא פשוט חוזר למיקוד שלו. אנשים רבים מגלים שמדיטציה מודרכת קלה יותר, כשהם פשוט מקשיבים למישהו המורה על כיווני ההתנהלות במדיטציה.