הטיפול הנפוץ ביותר לליקויי קשב הוא טיפול בתרופות מעוררות. תרופות אלו יכולות לשפר את המיקוד ואת טווח הקשב, ולמנוע התנהגות אימפולסיבית. החומר הממריץ הנפוץ ביותר, והתרופה הפופולרית ביותר בעולם, היא קפאין.
חומר זה נמצא בקפה, תה, שוקולד, משקאות קלים ומזונות אחרים. מספר מחקרים בחנו כיצד קפאין יכול להשפיע על תסמיני ליקויי קשב, אך התוצאות היו מעורבות.
למרות שקפאין הוא חומר ממריץ, הוא אינו מומלץ בדרך כלל כטיפול לליקויי קשב, היות ולא הוכח ביעילותו כמו השפעת תרופות מרשם.
קפאין וליקויי קשב: תוצאות מעורבות ממחקרים
חומרים ממריצים, כולל קפאין, מעלים את כמות הכימיקלים הפרטניים בהם המוח משתמש כדי לשלוח אותות. אחד מהם הוא דופמין, אשר נקשר ליכולת לחוות הנאה, שיפור תשומת לב ותנועה. רופאים רושמים לעתים קרובות טיפול בחומרים ממריצים למטופלים עם ADD, כדי לסייע בהשגת תחושת רגיעה ומיקוד. בעקבות ממצאי מחקרים שמראים שקפאין יכול לשפר את הערנות ואת הריכוז, חלק מהחוקרים מאמינים שהוא יכול לעבד גם לטיפול בלקויות קשב.
מדענים אחרים סבורים שלקפאין יש פוטנציאל כטיפול בליקויי קשב בשל השפעתו על רמות הדופמין, כפי שהוכח בתוצאות שיפור הזיכרון ותשומת הלב במחקרים שנערכו על חולדות. במחקר אחר, כשחולדות היפראקטיביות קיבלו קפאין לפני שעברו במבוך, תסמיניהן השתפרו.
ממצאים אלו מצביעים על העובדה לפיה קפאין יכול לשפר למידה מרחבית. אך בעוד שמחקרים אלו מעניינים, חולדות אינן אנשים.
חסרונות קפאין לליקויי קשב
מינון של למעלה מארבע מאות מיליגרם קפאין, נוטה לגרום להחמרת בעיות בריאותיות, כולל מיגרנה; נדודי שינה; נרגנות; ובעיות בטן.
מחקר מצא שקפאין היה הרבה פחות יעיל מאשר תרופות פסיכיאטריות כגון קונצרטה וריטלין, שני סוגי תרופות נפוצות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
טיפול בקפאין: גישה שאינה הולמת ילדים
מחקרים אינם ממליצים לתת קפאין לילדים, במיוחד אם הם לוקחים תרופות מרשם להפרעות קשב וריכוז. ילדים עשויים להיות פגיעים יותר לתופעות הלוואי של קפאין, והוא עשוי להשפיע על התפתחות מוחם בתקופת הגדילה. בעוד שמחקר ישן מצא שמינון גבוה של קפאין, בכמות של שש מאות מיליגרם מדי יום מסייע בתסמיני היפראקטיביות אצל ילדים, משתתפי המחקר סבלו מתופעות לוואי רבות.
ילדים עם ליקויי קשב סובלים מבעיות מוגברות של בעיות שינה ומתקשים לשמור על ערנות במהלך היום. קפאין יכול לשבש את השינה, מה שעלול להחמיר בעיות אלו. האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה למנוע מילדים לשתות משקאות אנרגיה, שכן רמות גבוהות של ממריצים, כולל קפאין, עלולות לגרום לבעיות בריאותיות חמורות.
קפאין, בדומה לתרופות אחרות לליקויי קשב, עשוי להשפיע על אדם אחד בצורה שונה מכפי שהוא משפיע על אדם אחר. יש להתייעץ עם נוירולוג או פסיכיאטר טרם התחלת השימוש בקפאין על מנת לסייע בהקלת התסמינים. אם לוקחים ממריצים בתרופות מרשם, נטילת קפאין במקביל עלולה לגרום להחמרת תופעות הלוואי או התסמינים.