הפרעות קשב (ADD), הן הפרעת בריאות נפש הכוללת שילוב בעיות מתמשכות, כגון קושי בתשומת לב והתנהגות אימפולסיבית. הפרעת קשב במבוגרים עשויה להוביל ליחסים שאינם יציבים, ביצועים ירודים בעבודה או בלימודים, הערכה עצמית נמוכה ובעיות משפחתיות וחברתיות.
תסמיני הפרעת קשב במבוגרים מתחילים בילדות המוקדמת וממשיכים לבגרות. במקרים מסוימים, ההפרעה אינה מוכרת או מאובחנת עד שהאדם מבוגר. תסמיני ADD במבוגרים עשויים שלא להיות ברורים כמו התסמינים אצל ילדים. המבוגרים נאבקים עם אימפולסיביות, חוסר מנוחה וקשיי תשומת לב, הנמשכים מהילדות.
גישות טיפול זהות – טיפול בהפרעת קשב למבוגרים זהה לטיפול בהפרעה בילדות, למרות שחלק מהתרופות המאושרות לילדים, אינן מאושרות לשימוש במבוגרים. טיפול ב-ADD למבוגרים כולל תרופות, ייעוץ פסיכולוגי וטיפול בכל מצב בריאותי המתרחש עם ההפרעה.
גורמים להפרעות קשב במבוגרים
בעוד שהגורם המדויק אינו ברור, מאמצי מחקר ממשיכים. גורמים שעשויים להיות מעורבים בהתפתחות ADD במבוגרים כוללים:
גנטיקה – הפרעות קשב עשויות לעבור במשפחות, ומחקרים מצביעים על העובדה לפיה הגנים קשורים להתפתחות ההפרעות.
סביבה – גורמים סביבתיים מסוימים עשויים גם הם להגביר את הסיכון, כגון חשיפה להפרעות קשב בילדות.
בעיות במהלך ההתפתחות בילדות – בעיות במערכת העצבים המרכזית בתקופה המכריעה של התפתחות הילד, עשויות להיות משמעותיות להפרעות בבגרות.
תסמיני הפרעות קשב במבוגרים
חלק מהמבוגרים חווים פחות תסמינים עם הגיל, אך חלקם ממשיכים לסבול מהתסמינים העיקריים הפוגעים בתפקוד היומיומי. אצל מבוגרים, התכונות העיקריות של הפרעות קשב עשויות לכלול קשיי תשומת לב, אימפולסיביות וחוסר מנוחה. התסמינים עשויים לנוע בין מתונים לחמורים.
מבוגרים רבים עם הפרעות קשב אינם מודעים לנוכחות ההפרעות, הם פשוט יודעים שמשימות היומיום מהוות אתגר עבורם. הם עשויים להתקשות במיקוד ותעדוף משימות, וכתוצאה מכך מחמיצים מועדי מפגשים או שוכחים תכניות חברתיות. חוסר היכולת לשלוט על דחפים עשוי לנוע בין קוצר רוח להמתנה בתור, נהיגה פרועה, תנודות במצבי הרוח והתפרצויות כעס.
תסמיני הפרעות קשב במבוגרים עשויים לכלול:
- אימפולסיביות
- בעיות חוסר ארגון
- בעיות ניהול זמן
- בעיות התמקדות במשימות
- בעיות בשליטה על ריבוי משימות
- פעילות מוגזמת או חוסר שקט
- בעיות תכנון התנהלות
- תסכול וחוסר סובלנות
- תנודות תכופות במצב הרוח
- בעיות לאחר ביצוע והשלמת משימות
- אופי נסער
- בעיות בהתמודדות עם מתחים.
אבחון הפרעות קשב במבוגרים
תסמיני וסימני ההפרעות עשויים להיות מורכבים לאבחון. אך התסמינים העיקריים מתחילים מוקדם בחיים, לפני גיל 12, ממשיכים לבגרות, ויוצרים בעיות משמעותיות. בדיקה בודדת אינה יכולה לאשר את האבחנה, ותהליך האבחון צפוי לכלול:
בדיקה גופנית – כדי לסייע בשלילת גורמים אפשריים אחרים לתסמינים.
איסוף מידע – כגון שאלות על כל הבעיות הרפואיות הנוכחיות, ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, וההיסטוריה של כל התסמינים.
מדידת דירוג הפרעות קשב במבוגרים או בדיקות פסיכולוגיות משמשות לאיסוף והערכת מידע לגבי התסמינים.
טיפול בהפרעות קשב במבוגרים
הטיפולים הסטנדרטיים אצל מבוגרים כרוכים בתרופות, למידת שליטה על התסמינים, אימון אישי וטיפול פסיכולוגי. שילוב גישות טיפול אלו נחשב לגישת הטיפול היעילה ביותר.
טיפולים אלו עשויים להקל תסמינים רבים של הפרעות קשב, אך אינן מרפאות אותם. התהליך עשוי להיות ארוך מעט עד לקביעת גישת הטיפול הטובה ביותר באופן אישי.
תרופות להפרעות קשב במבוגרים
יש להתייעץ עם הרופא לגבי היתרונות והסיכונים של התרופות, הכוללות:
חומרים ממריצים – נחשבים לתרופות הנפוצות ביותר להפרעות קשב, אך תרופות אחרות עשויות להיקבע. ממריצים משפרים את רמות האיזון של כימיקלים מוחיים הנקראים נוירוטרנסמיטורים.
תרופות אחרות – כוללות סטראטרה ותרופות נוגדות דיכאון מסוימות. הן עובדות לאט יותר בהשוואה לממריצים, אך עשויות להיות אפשרויות טיפול טובות אם לא ניתן לקחת ממריצים בשל בעיות בריאות או היסטוריה של שימוש בסמים, או אם הממריצים גורמים לתופעות לוואי חמורות.
התרופה הנכונה והמינון הנכון משתנים בין אנשים, כך שדרוש זמן כדי לגלות מה מתאים באופן אישי. יש ליידע את הרופא על כל תופעות הלוואי.