תפקוד עם לקויות קשב

תפקוד עם לקויות קשבהשפעת הפרעת קשב על תחומים רבים בחיים היא שיקול חשוב מבחינת האבחון המדויק והטיפול, במיוחד כאשר הפרעות אלו משפיעות על חיי הילד, בני משפחתו, המורים והמטפלים.

ילדים ומתבגרים עם ליקויי קשב עשויים לחוות תסמינים מתמשכים וליקויים תפקודיים עד הבגרות. ההשפעות לטווח הארוך עשויות להתרחש כתוצאה ממצוקה פסיכו-סוציאלית או תחלואה פסיכיאטרית.

בכל שלב של החיים, השפעות ליקויי קשב על התפקוד, עשויות להשתנות.

השפעות ליקויי קשב על התפקוד

ליקויי קשב עשויים להשפיע באופן שלילי על התפקוד בתחומים הבאים:

לקויות למידהילדים ומתבגרים עם ליקויי קשב עשויים להגיע להישגים פחות טובים בתחומי הלימודים.

יחסים חברתייםתסמיני ליקויי קשב עשויים לתרום לאי הבנות במצבים חברתיים, בדגש על יחסים עם בני משפחה, חברים ומורים.

איכות החיים – מחקרים שעקבו אחר ילדים עם ליקויי קשב ובני משפחותיהם מדווחים על איכות חיים ירודה יותר, בהשוואה לאיכות החיים של הילדים ובני משפחותיהם בקבוצות הביקורת.

השפעת ליקויי קשב על תפקוד בנות

ליקויי קשב מאובחנים בקלות רבה יותר בקרב בנים מאשר בנות, שכן הן נוטות למשוך פחות תשומת לב לעצמן בהשוואה לבנים. חלק מהמומחים מאמינים שבנות עם ליקויי קשב עשויות לתפקד באופן שונה לחלוטין מהתמונה הטיפוסית שיש על ילד עם ליקויי קשב.

בנות עם ליקויי קשב עשויות גם להתנהג בהיפראקטיביות בנוסף להפרעות הקשב. הן עשויות להיות פעילות יתר על המידה, מבולגנות ולא מאורגנות. מצד שני, בנות שאצלן ליקויי הקשב מתמקדים בבעיות תשומת לב, עשויות להתנהג באופן של חלימה בהקיץ, היות והן שקטות ביותר. בנוסף, בנות עם שילוב של ליקויי למידה והיפראקטיביות עשויות לדבר באופן היפראקטיבי ואף להתנהג באופן טיפשי ונרגש.

השלכות העדר אבחון בנות עם ליקויי קשב

בנות שאינן מאובחנות אינן מסוגלות להצליח בלימודים והערכתן העצמית עלולה לסבול. הן עשויות להתייחס לעצמן כלא מבריקות, שקטות יותר או בעלות הישגים נמוכים.

אם ההורים חושדים שהילדה עשויה לסבול מליקויי קשב, עליהם למצוא איש מקצוע בעל ניסיון באבחון ליקויי קשב אצל בנות, ולקבל הערכה מתאימה.

טיפים להורים המתמודדים תפקוד לקוי של ילדים עם ליקויי קשב

לאחר האבחון וקבלת הטיפול המתאים, הורים יכולים לסייע לילדים הסובלים מבעיות תפקוד, לשפר את התנהגותם.

התמקדות באיכויות הטובות של הילד – כשהילד מתנהג טוב לפחות שלוש פעמים ביום, על ההורים ליידע אותו על ההבחנה בהתנהגותו הטובה, ולעבוד עימו להשגת יעד של התנהגות טובה יותר משלוש פעמים ביום.

להגיד לילד מה מומלץ לעשות, במקום מה לא מומלץ – למשל לבקש ממנו "ללכת" במקום להגיד לו "אל תרוץ".

ילד עם ליקויי קשב זקוק למשוב רב מההורים – המשובים צריכים להיות מידיים, ולהינתן בתדירות גבוהה לאורך כל היום, בתקשורת קצרה, פרטנית ותיאורית.

ילדים עם ליקויי קשב מתקשים לעתים לאכול היטב בגלל התרופות, ומתקשים לשבת בשקט – יש לוודא שהילד אוכל ארוחות קבועות מזינות, וחטיפים בריאים.

פעילות גופנית נמרצת מועילה לילד, אך יש להקפיד על פעילות בטוחה – ילדים עם ליקויי קשב זקוקים להשגחה קפדנית יותר בהשוואה לילדים אחרים בגילם, היות ועם עשויים להיות פעילים ואימפולסיביים. יש לנקוט בצעדים מסוימים על מנת לשמור על ביטחונם, כגון לוודא שהם חובשים קסדה במהלך רכיבה על אופניים.

ילדים עם ליקויי קשב מתקשים לישון – על ההורים לקבל הדרכה לגבי שיפור השינה.

שיפור מיומנויות חברתיות ותקשורת טובה – כך הילדים יוכלו ליצור קשרים ידידותיים עם ילדים אחרים.

הדרכת מטפלים אחרים – על ההורים לוודא שהמטפלים האחרים של הילד מכירים את השגרה היומית והמטרות ההתנהגותיות. כך הילד יוכל לקבל טיפול עקבי לאורך כל היום.

דילוג לתוכן