
לאבחון מוקדם של לקויות למידה בכלל, ושל דיסלקציה בפרט, ישנה חשיבות עצומה. אבחון טוב ומוקדם יכולים למנוע מילד, שגם ככה יאלץ להתמודד עם הקשיים בקריאה והקשיים הנלווים לדיסלקציה, את ההתמודדות עם הביקורת שעלולה להיות מופנית כלפיו (שאינו מתאמץ מספיק, או שהוא טיפש), את התסכול מהכשלונות החוזרים, את הפנייה לביטויים התנהגותיים שעלולים לעלות במחיר נוסף, ועוד.
חשוב לציין, שאין אבחון שהוא ספציפי לדיסלקציה. האבחונים שנעשים לילדים כלפיהם מתעורר חשד שקיימות לקויות למידה, הוא אבחון שבודק לקויות למידה מכל מיני סוגים, ולמעשה בודק כישורים קוגניטיביים ותפקודים אקדמיים. האבחון שנותן תמונה על היכולות של התלמיד, ומאתר את התחומים הבעייתיים, נקרא אבחון דידקטי.
מי עורך את האבחון?
אבחון דידקטי נערך על ידי אנשי מקצוע – פסיכולוגים ועובדי הוראה, אשר רכשו הכשרה מתאימה לעריכת אבחונים דידקטים. יש לציין, שפעמים רבות מומלץ על עריכת אבחון פסיכו-דידקטי, שכולל גם חלק פסיכולוגי שמעריך את התפקוד הרגשי של התלמיד. החלק הפסיכולוגי של האבחון נערך תמיד על ידי פסיכולוג קליני.
מי מופנה לאבחון דידקטי?
אבחון דידקטי יכול להערך לכל אחד, במטרה למצוא נקודות חוזקה וקושי בתחומים לימודיים. בדרך כלל מופנים לאבחון רק תלמידים כלפיהם עולה חשד ללקויות למידה שונות.
התלמידים יכולים להיות מופנים בהמלצה של בית הספר, או על פי התרשמות ההורים, או תלונות התלמיד על קשיים בהם הוא נתקל. אבחונים דידקטים נעשים הן באופן פרטי, והן במימון חלקי של קופות החולים.
ישנם שני גלים עיקריים של הפנייה לאבחון- בשנות בית הספר הראשונות (אז מתגלים הקשיים באופן ברור), ובכניסה לתיכון, אז יש משמעות רבה להקלות הניתנות לילדים המאובחנים כסובלים מלקויות למידה.
מה עושים באבחון?
האבחון הדידקטי כולל איסוף מידע ממספר מקורות. ראשית, מתקיים ראיון עם התלמיד עצמו, עם הוריו, ועם הצוות החינוכי במידת הצורך.
ראיונות אלה מאפשרים למאבחן לקבל תמונה מקיפה יותר על התפקוד של הילד בכיתה, על הקשיים הסובייקטיבים שלו, ועל ההתמודדויות הנוכחיות בכיתה ובבית. שנית, נערכת סידרה של מבחנים ומבדקים בתחומים שונים. המאבחן מעביר את המבחנים במסגרת של אחד על אחד, ולאחר מכן מנתח את הממצאים ומתאר אותם בדו"ח.
המבחנים הכלולים באבחון הדידקטי אמורים לבחון מיומנויות יסודיות, בהתאם לגילו של הילד, והכיתה בה הוא לומד. נכללים מבחני קריאה מפורטים (לבדיקת שטף ורצף הקריאה, הדיוק בקריאה, היכולת להבין מילים בודדות ובתוך הקשר, היכולת להבין את הנקרא), מבחני כתיבה (לבדיקת קצב הכתיבה, הארגון על הדף, קריאות, שגיאות כתיב, ויכולת הבעה בכתב), מבחנים חשבוניים (לבדיקת הבנה חשבונית, יכולת חישוב, יכולת גיאומטרית), מבחנים של תפיסה חזותית, תפיסה מרחבית, והבנת הנשמע, תפיסה ויזיו-מוטורית, מבחני זיכרון לטווח קצר וארוך, יכולת הבעה בעל פה, ומבחנים של אסטרטגיות למידה.
אבחון דידקטי נערך במשך מספר שעות, בדרך כלל בכמה מפגשים נפרדים.
ממצאי האבחון
ממצאי האבחון מתוארים בדו"ח שמוגש לנבחן או להוריו. הוא כולל תיאור של הממצאים, ופירוט של התפקודים החזקים והבעייתיים של הנבחן.
האבחון עשוי לכלול אבחנה של דיסלקציה או לקות למידה אחרת (או נוספת), וכן המלצות לגבי טיפול, דרכי הוראה, והקלות או זכויות המגיעות לילד בהתאם ללקות ממנה הוא סובל.
יש לציין שאבחון דידקטי תקף למשך 5 שנים מבחינת המסקנות וההמלצות שיש בו. לכן פעמים רבות ילדים שכבר אובחנו חוזרים על האבחון, כדי לחדש ולעדכן את הממצאים, ואת ההקלות להם הם זכאים. אבחון דידקטי הוא תנאי של משרד החינוך על מנת לקבל הקלות בלימודים ובבחינות.