דימוי עצמי עוסק בערך העצמי ולדרך בה אדם רואה את עצמו, המכוון להישגים האישיים ותחושת הערך העצמי. דימוי עצמי חשוב היות והוא מסייע לילדים לחוש גאים במי שהם ובמה שהם עושים.
זה נותן להם את הכוח להאמין ביכולותיהם, ואת האומץ לנסות דברים חדשים. דימוי עצמי משופר מסייע להם לפתח כבוד לעצמם, ובהתאם מוביל ליכולת אחרים לכבד אותם. טיפול בהפרעות קשב וריכוז מסייע, בין השאר, לשיפור הדימוי העצמי, כשהוא ניתן על ידי אנשי מקצוע המבינים את מורכבות המצב. הטיפול כולל הכשרה ומתן כלים המסייעים לילד להשיג ניצחונות קטנים על אתגרים יומיומיים.
הקשר בין דימוי עצמי והפרעות קשב וריכוז
הדימוי העצמי מעוצב בהתאם לדרך בה אדם חושב על עצמו; הציפיות שלו מעצמו; והדרך בה אחרים, כולל בני משפחה, חברים ומורים, חושבים ומרגישים לגביו. ילדים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז חווים בעיות בבית הספר ועם המורים, ולעיתים מתקשים גם בתפקוד הביתי. הם מתקשים לתפקד במצבים חברתיים וליצור חברויות.
אנשים בסביבתם מתקשים לעיתים קרובות להבין את התנהגותם של הסובלים מהפרעה זו ונוטים לשפוט אותם בגינה. ילדים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים לשבש מצבים ולצבור עונשים, ולכן הם מתקשים או אינם טורחים לנסות להשתלב או להשתפר בביצועיהם בלימודים ובבית.
כל התרחישים האלו גורמים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז לחוש בדרך כלל רע לגבי עצמם. הם עשויים לסבור שהם טיפשים, שובבים מידי, רעים או נוטים לכישלונות. באופן שאינו מפתיע, הדימוי העצמי שלהם נפגע והם מתקשים לחשוב על עצמם באופן חיובי. הדבר יכול למנוע מהם ליטול תרופות אשר מיועדות דווקא להקל על ההפרעה במחשבה שאין להם שום בעיה וכי התרופות אולי גורמות לכך.
בעיית הדרה
התנהגות בעייתית משובשת של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז היא בלתי נמנעת כשהילד אינו מקבל את הטיפול הנכון. הוא אינו יכול למנוע את התנהגותו בכוחות עצמו, אך המורים המנסים להתמודד עם ילד שמפריע בכיתה, עשויים "לטפל" במצב באמצעות הרחקתו מהכיתה.
מסיבות ימי הולדת ואירועים חברתיים הם חלק טבעי מתהליך ההתבגרות, אך הורים אינם מעוניינים להזמין ילד עם מוניטין של התנהגות רעה. גם מצבים אלו מובילים ילד עם הפרעות קשב וריכוז לחוש רע לגבי עצמו בשל סוג החרם הזה. הדרה מוסיפה לרגשות שליליים בקרב ילדים עם בעיות אלו ומחזקת בתוכם את הרעיון לפיו הם רעים ואינם רצויים.
טיפים לשיפור הדימוי העצמי בקרב ילדים ומבוגרים עם בעיות קשב וריכוז
הטיפים הבאים מסייעים לילדים ובוגרים להתמודד עם בעיותיהם ולשפר את הדימוי העצמי שלהם.
הקפדה על רמת ביצועים
החזקה בסטנדרטים גבוהים ביותר מובילה לפרצי התלהבות קצרים, ולאחריהם התקפי הימנעות ארוכים. השלמת פרויקט אחד בדרך כלל טובה יותר מאשר ניסיון לשכלל פרויקטים רבים. ציונים לשבח אינם ניתנים על פרויקטים ש"כמעט הסתיימו".
הימנעות מדחיינות
אנשים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים למשוך פעולה מסוימת, לדחות אותה, או לעבור לביצוע פעולה אחרת, טרם השלמת הפעולה בה הם עוסקים, או שהם פשוט שוכחים להשלים משימות. התנהגות עקבית כזו עלולה לפגוע בדימוי העצמי שלהם. לכן ההמלצה היא להתייחס לכל פעולה באותו רגע, או לערוך תזכורות כך שניתן יהיה להבטיח חזרה אל המשימה במועד מאוחר יותר.
ציפייה לקשיים
אנשים עם הפרעות קשב וריכוז מניחים בטעות כי כל מה שבא בקלות לאחרים, יכול להיות קל גם עבורם. משימות מסוימות אכן עשויות להיות קלות לאנשים עם הפרעות אלו, אך אין זה אומר שהם אינם נאבקים. כל אחד חווה לעיתים עיכובים וכישלונות, אך אין להשתמש בהפרעות אלו כתירוץ שלא להמשיך ולנסות.
הימנעות מהשוואה
כשאדם מרגיש רע לגבי הדימוי העצמי שלו, קל לו לקנא באחרים ולהשוות את עצמו אליהם. אדם עם הפרעות קשב וריכוז נוטה להיות מודע יותר לחסרונותיו ולא להבחין בחסרונות של אחרים. יש לזכור זאת בפעם הבאה שהדימוי העצמי השלילי נוטה להחמיר.
ראו גם:
8 מיתוסים בנוגע להפרעות קשב וריכוז