גם ילדים חכמים מאוד, מצליחים איכשהו לאבד את הריכוז בהקשבה בכיתה או בהכנת שיעורי הבית. הם שוכחים את הספרים, מתבלבלים מאותיות או מספרים ודעתם מוסחת בקלות.
הורה יכול לשלוח ילד לחדרו להתכונן לשינה, וחצי שעה לאחר מכן למצוא אותו בחלק אחר של הבית, מסוקרן מספר או משחק. זוהי אינה עקשנות וסירוב להתמקד וכי יכול שהוא סובל מהפרעת קשב וריכוז.
הבנת הפרעת קשב וריכוז
מצב זה עשוי להיות מתסכל ביותר להורים, כאשר ילד אינו מסוגל לבצע פעולות בתשומת לב. אך לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, אין מדובר בהחלטה מודעת או בעיית אי ציות, אלא רק הפרעה מוחית קלה, הגורמת לילד לפעול באופן לקוי מעט.
הפרעת קשב וריכוז משמשת לתיאור קבוצת פעולות מסוימת. זוהי הפרעת התנהגות שיכולה להשפיע על ילדים ומבוגרים כאחד. על פי ההגדרה הקלינית, הפרעה זו מורכבת משלושה תחומי תסמינים עיקריים: חוסר קשב, היפראקטיביות, ואימפולסיביות. תסמינים עיקריים אלו של הפרעת קשב וריכוז עשויים להופיע בדפוסים ברורים המתבטאים בהתנהגות, כגון שכחה כרונית, חוסר ארגון עקבי, חוסר יכולת לסיים משימות, וחוסר יכולת לשבת בשקט.
כמעט כל אדם יכול לחוות תסמינים כאלו בהזדמנויות שונות, אך אצל אנשים עם הפרעות קשב וריכוז, זוהי בעיה קבועה ומתמשכת, הקשורה בתפקוד. תסמינים אלו עשויים להפריע באמת לחיים ולעכב את היכולת להצליח מבחינה חברתית, אקדמית ומקצועית.
עבור אנשים עם הפרעות קשב וריכוז, הפניית תשומת לב לפעילות אחת היא מאתגרת. זה לא שהם אינם מנסים או אינם מעוניינים לבצע דברים אותם הם יודעים שעליהם לבצע. הם פשוט אינם מסוגלים לבצע אותם, ודעתם מוסחת בקלות על ידי משהו, כל דבר אחר, שמעניין אותם יותר.
הגורמים והסיכונים בהפרעות קשב וריכוז
מחקרים מראים כי קשר גנטי הוא גורם משמעותי. חלק מהגורמים האפשריים וגורמי הסיכון שעדיין נחקרים, כוללים –
- משקל לידה נמוך מידי
- חשיפה לרעלים סביבתיים, כגון עופרת
- לידת פג
- שימוש באלכוהול וטבק במהלך ההיריון
- פגיעה מוחית
גורמים נוספים הם צריכה מוגברת של סוכר, בילוי זמן מוגזם במשחקי וידיאו, תוספי תזונה מאיכות ירודה, צריכת חומרים משמרים או בעיות חיים כגון קשיים כלכליים או חוסר יציבות משפחתית.
למרות שקשה לנבא מי עלול לפתח הפרעות קשב וריכוז, או מדוע בדיוק הן מתרחשות, החדשות הטובות הן כי ניתן לטפל היטב במצב עם טיפול פסיכולוגי ואולי אף תרופתי. באמצעות טיפול, סיכויי ההחלמה טובים, ואנשים יכולים לנהל חיים מוצלחים מאוד ברגע שהם לומדים כיצד להתמודד עם ההפרעה.
אפשרויות טיפול בהפרעות קשב וריכוז
לאחר שהילד עובר סדרת הערכות הדרושות לאבחון ההפרעה, מגיע שלב הטיפול. על ההורים והילד להיות פתוחים לטיפולים רבים ושונים ככל הניתן על מנת למצוא את תכנית הטיפול היעילה והמקיפה, המסייעת לילד להיות בשליטה ולהתנהג כראוי בבית, בבית הספר ועם חברים.
תכנית טיפול יעילה להפרעות קשב וריכוז מסייעת לילד בדרכים רבות, כולל הצלחה גדולה יותר בלימודים; הערכה עצמית גבוהה יותר; פיתוח עצמאות מוגברת; ושיפור מערכות יחסים עם בני משפחה וחברים.
טיפול התנהגותי להפרעת קשב וריכוז
קיימים סוגים שונים של טיפול התנהגותי, אך כולם חולקים את אותה מטרה: לעודד מיומנויות התמודדות יעילות, תוך עידוד הילד להימנע מהתנהגויות של הרס עצמי. שיטת טיפול התנהגותי אחת היא שיטת המשוב. ההורים מקבלים דוח יומי הנשלח אליהם על ידי מורי הילד.
אם הדו"ח מראה כי הילד הגיע למטרות יעד מסוימות שנקבעו על ידי הצוות הרפואי, הילד מקבל עידוד להמשיך לבצע שינויים חיוביים. אם לא, הילד אינו נענש בהכרח, אך מנותב להרגלים טובים יותר. הצוות הרפואי מחליט לגבי סוג הטיפול הנוסף בו יש צורך.
שיטות טיפול נוספות
מומחים רבים טוענים כי בעוד שתרופות מטפלות בתסמיני הפרעות קשב וריכוז, הן אינן מסייעות לילד ללמוד מנגנוני התמודדות בריאים ושיטות להשגת עצמאות לטווח הארוך. קיימים טיפולים רבים הזמינים להפרעות אלו, מלבד טיפול תרופתי, ובכללן:
- טיפול פסיכולוגי, טיפול התנהגותי, טיפול קבוצתי וטיפול משפחתי
- הדרכת הורים לשיטות התמודדות עם תסמיני הפרעות קשב וריכוז
- תוספי תזונה, כולל שמן דגים
- שיעורים פרטיים על מנת לשפר את כישורי שיעורי הבית
- אימון לכישורים ארגוניים
- אימון נוירופידבק על מנת לסייע בשיפור המיקוד והבהירות
- גירוי מוחי, המורכב מתנועות מיוחדות שנועדו לגרות את המוח הקטן, החלק המסייע בריכוז.
ראו גם:
הפרעות קשב וריכוז: 8 המיתוסים הנפוצים ביותר