זכויות החינוך לילדים עם ליקויי קשב

זכויות לסובלים מליקויי קשבהפרעות קשב וריכוז תמיד היו נפוצות יחסית, אך רק בשנים האחרונות הפכה מלאכת האבחון ליעילה באמת. יותר מעשרה אחוזים מהאנשים סובלים במידה כזאת או אחרת מהפרעות מסוג זה והאבחון מהוו חלק ראשון בלבד בדרך לפתרון.

אמנם, הפרעת קשב איננה מחלה, לא ניתן להחלים ממנה והיא לא חולפת גם אם מקבלים טיפול, אולם כאשר יודעים על קיומה ניתן בהחלט להתמודד עימה באמצעות תרופות, בטיפול רגשי וביצירת סביבת לימודים מתאימה.

הסובלים מהפרעת קשב, עם או בלי הפרעה נלווית של היפראקטיביות, זכאים לכמה וכמה זכויות. במיוחד הדבר נכון כאשר מדובר בילדים אך במידה מסוימת – גם לאוכלוסיית המבוגרים המאובחנים.

אבחון הפרעות ולקויות

הפרעת קשב וחוסר יכולת להתרכז יכולים ללבוש צורות שונות. אצל חלק מהאנשים תאובחן התנהגות אימפולסיבית אולם אצל אחרים נרשמת התנהגות מאוד מופנמת ומסוגרת. בעבר נטו לייחס חלק מהסימפטומים ל"ביישנות" או נטייה לחלימה בהקיץ כאשר בסופו של דבר מדובר למעשה בהפרעת קשב והשפעה של גירויים שונים המושכים את תשומת הלב.

את ההפרעה או הלקות מאתרים בדרך כלל באזור גיל בית הספר, כאשר הישגי הילדים יחסית נמוכים. יש וקיימת המלצה לאבחון שניתנת כבר בגן הילדים. הרצון לאבחן יכול להגיע ביוזמת ההורים או בהמלצת גננת, מורה, יועצת בית הספר וכו'. אבחון לילדים ניתן לבני כל הגילאים, החל מגיל שלוש שנים.

אבחון יכול להתבצע באמצעות מאבחן פרטי, אך ניתן לפנות לאבחון גם במימון קופות החולים השונות. ניתן לערוך אבחון שכולל בדיקת התאמה לקראת השתלבות במערכת החינוך.

הפרעה בדרגות שונות

הפרעות קשב וריכוז עשויות להפריע בהיבטים שונים – הן בהשתלבות חברתית, הן בהישגים לימודיים בבית הספר, הן בהישגים בעבודה. להפרעה לא מטופלת עשויות להיות השלכות רגשיות, כאשר נלווים רגשי תסכול, אכזבה, חרדה, חוסר ביטחון.

אבחון הפרעת קשב מזכה ילדים או מבוגרים בטיפולים תרופתיים כגון ריטלין או תרופה ממשפחות אחרות. במידה וההפרעה מאובחנת ברמה מאוד קשה, עשוי ביטוח לאומי להכיר במצבו של הילד ככזה המזכה אותו בליווי (למשל של חונך) ויש מקרים שתאושר גם גמלת נכות. זכות שעליה ראוי לעמוד מבחינה כספית היא זכאות להקלת מס. הורים שילדם שולב במסגרת החינוך המיוחד יוכלו לקבל נקודות זיכוי נוספות כאשר המשמעות היא הגדלת משכורת ה"נטו".

הקלות במערכת החינוך

לבד מהזכות של ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז לקבל טיפול תרופתי, יש להם גם זכות לקבל הקלות שונות במערכת החינוך. למשל, ניתן לקבל הקלות במבחנים, זכאות לתנאי בחינה שונים, תוספת זמן. גם בבחינות הפסיכומטריות ניתן לקבל אישור לתנאים שמקלים על הריכוז.

הקלות ניתן לקבל גם במוסדות חינוך גבוהים, כאשר במידה וההפרעה קיבלה אישור מביטוח לאומי ומוכרת כ"נכות" ניתן אף ליהנות מתמיכה כספית. הקלות נהוגות גם בבחינות הסמכה למקצועות חופשיים שונים, כגון עריכת דין או ראיית חשבון, בתיאום עם הלשכות המקצועיות.

ביטוח לאומי והפרעות קשב

הפרעות קשב מאובחנות בטווח רחב מאוד. מבחינת ביטוח לאומי, מוכרות כמה דרגות הקשורות לזכאות שגוררת עימה קבלת קצבה. אם ביטוח לאומי יכיר בהפרעה בדרגה נמוכה לא תינתן גמלה או קצבה. כאשר ביטוח לאומי יכיר בהפרעת קשב בדרגה של עשרים אחוזים מדובר בלקות שתאפשר קבלת סיוע בכסף או בשווה כסף.

עשרים אחוזי נכות מאפשרים להיקלט במסגרת שיקום מקצועי או קבלת סיוע במימון לימודים אקדמאיים. תכנית שיקום אישית יכולה לאפשר לא רק תמיכה כספית לצורך לימודים אלא גם סיוע כספי ברכישת ציוד עזר, לעתים גם סיוע בדיור.

קראו עוד באותו הנושא: אתגרים אקדמיים של בעלי ADD ופטורים

 

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

עלו על המסלול להצלחה: מפורסמים עם ADHD ו-ADD

דילוג לתוכן