מהי חרדת בחינות?

חרדת בחינות - איך להתמודדתחושת פחד עז, דאגה ולחץ הם חלק מחיי היומיום של רוב האנשים. אך חרדה או מתח קשים כרוכים בקבלת סיוע מקצועי, היות ומדובר בהפרעת חרדה. למעשה, במצבים מסוימים חרדה הכרחית היות והיא מבטאת אות אזהרה בפני מצב מסוכן או מורכב. ללא חרדה, לא תהיה כל דרך לחזות קשיים ולהתכונן להתמודד עימם.

צעירים ומבוגרים, העומדים לעיתים בפני בחינות, כחלק שגרתי מתהליך הלמידה שלהם, חווים חרדת בחינות ברגע המכריע. למרות שהם מעורים היטב בחומר, ביצעו את כל העבודות המקדימות, התכוננו בחריצות למבחן, ומבינים את החומר, כשמגיע הרגע הקריטי, הם חווים קיפאון, ניתוק או תחושת עצבנות כה עזה עד שאינם מסוגלים לענות על תשובות לשאלות אותן ידעו היטב רק אמש. גם הלוקים בדיסלקציה, על אף ההקלות השונות בעת ביצוע מבחנים, עלולים ללקות בחרדה לפני בחינה ולא לצלוח אותה בשל כך. למעשה, כל אחד הניצב בפני מבחן חשוב ממנו הוא חושש עלול "לחטוף" התקף חרדה.

כשאדם חש תחושת עצבנות קלה לפני מבחן, זוהי תופעה נורמאלית המתרחשת כמעט בקרב כל אדם, וחרדה קלה זו אף מסייעת לגייס את האנרגיה הדרושה להגיע לביצועי שיא במהלך המבחן. אך אנשים מסוימים חווים חרדה חמורה יותר, והעצבנות אותה הם חשים לפני המבחן עלולה להיות כה עזה, עד שהיא מפריעה לריכוז ולביצועים.

מהי חרדת בחינות?

זוהי למעשה סוג של חרדת ביצוע. אדם הסובל מחרדה זו חש כי במצב בו הוא נדרש להפגין ביצועים חשובים, או כאשר מופעל עליו לחץ לעשות כך. לדוגמא, אדם עשוי לחוות חרדת ביצוע כשהוא מנסה להתקבל לבית ספר למשחק, ונדרש לשיר על הבמה, לנאום, או לעבור ראיון חשוב.

בדומה למצבים אחרים בהם אדם עלול לחוש חרדה, הוא חווה "פרפרים" בבטן, כאבי בטן או כאבי ראש כתוצאה מהמתח. חלק מהאנשים חווים רעד, הזעה, דופק לב מואץ או אף תחושה שהוא עומד להתעלף או להקיא.

תכונות כגון שאיפה לשלמות ותכונות טורדניות כפייתיות אחרות עשויות להיות קשורות למצב פתולוגי שעשוי לגרום להתקפי פאניקה, להאריך את הזמן הדרוש להתמודד עם הבחינה ולהוביל לסחבת והימנעות מהתכוננות למבחנים חשובים.

שיטות טיפול בחרדת בחינות

חרדת בחינות עשויה להיות בעיה אמיתית אם הלחץ כה גדול לפני המבחן עד שאדם אינו מסוגל להתגבר על העצבנות, להתמקד בשאלות המבחן ולהפגין את ביצועיו הטובים ביותר. יחד עם זאת, ניתן לשמור על רמת חרדה סבירה, להתגבר על הלחץ ולהתמודד היטב עם המצב.

הטיפול היעיל ביותר צריך להתמקד בטיפול במאפיינים, ולא בחרדת הבחינות עצמה. שיטת הטיפול המוכחת ביותר למצבים מסוג זה, כגון חרדת מבחנים, פאניקה, או תכונות של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הוא טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT). הטיפול מסייע אף להתמודדות עם תסמיני דיכאון הקשורים להפרעה.

בנוסף לטיפול פסיכולוגי או טיפול התנהגותי, תרופות מסוימות עשויות להועיל, כגון תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRIs אך השפעת התרופות מתחילה להתבטא לאחר זמן מה. אם אדם מעוניין לקבל טיפול תרופתי, חשוב להתכונן מראש, ולפחות שלושה חודשים לפני הצורך ליהנות מהשפעתן, ולעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הרופא. בנוסף, יש להבין כי מרשם תרופתי אינו מדע מדויק, ורופאים אינם יכולים לחזות מראש אלו תרופות תעבודנה באופן הטוב ביותר באופן אישי.

דילוג לתוכן