התפתחות של שפה היא אחת ההתפתחויות המשמעותיות ביותר של המין האנושי, ולמעשה, מה שמבדיל את בני האנוש מבעלי החיים האחרים.
השפה שלנו היא מתוחכמת ביותר. באמצעות חיבור של צלילים, אנחנו יכולים לתאר דברים שאנחנו רואים, לתאר דברים שהיו בעבר, והמדהים ביותר- לתאר דברים שלא היו כלל. היכולת שלנו להעביר אינפורמציה על ידי שפה מורכבת, היא יכולת מדהימה, שמאפשרת לנו לחלוק חוויות ורגשות, לתכנן תוכניות, ולהשפיע על העתיד.
בהיותה של השפה הדבורה משמעותית כל כך בהתהוות של מי שאנחנו בתור בני אדם, אין ספק שלקות בדיבור היא אחת מהלקויות הבולטות והמשמעותיות ביותר שניתן לפתח.
לקויות דיבור יכולות להופיע במגוון של מופעים, כפי שיתואר להלן. ללא טיפול והתערבות מתאימים, ובזמן, לקות הדיבור יכולה להמשך לאורך החיים ולהיות משמעותית ביותר בחייו של האדם.
גיל קריטי לרכישת שפה
בהתפתחות של ילדים מקובל לדבר על טווחים נורמטיביים של התפתחות. כך למשל, תינוק צפוי לצעוד את צעדיו הראשונים איפשהו בין גיל 9 חודשים לגיל שנה וחצי.
אין כל הבדל בין ילד שהחל ללכת בגיל 9 חודשים, לילד שהתחיל ללכת בגיל שנה וחצי, משום ששניהם נמצאים בטווח של הנורמה. אך מה יקרה אם ילד בן שנתיים טרם התחיל ללכת, למשל בעקבות מחלה שריתקה אותו למיטתו? רב אבני הדרך ההתפתחותיות ניתנות להשלמה גם מחוץ לטווח הגיל המצופה. לא כך כאשר מדובר בשפה.
ילדים מתחילים לדבר בין גיל שנה לגיל שלוש. הדיבור ממשיך להתפתח עד גיל 5-6 בערך. ילדים שלא נחשפו לשפה דבורה, ולא למדו לדבר בטווח גילאים זה, יוכלו בעתיד ללמוד לדבר ברמה כלשהי, אך לעולם לא ישלטו בשפה כמו ילד שלמד אותה בזמן.
ישנו חלון הזדמנויות שהולך ונסגר. משום כך, חשוב מאוד לאתר לקויות בדיבור ולטפל בהן בגיל צעיר ככל האפשר. ככל שההתערבות תהיה מוקדמת יותר, כך הסיכוי שהילד ירכוש שפה תקינה עולה.
לקויות דיבור שונות
לקויות הדיבור יכולות להתבטא במספר אופנים:
1. שיבוש הדיבור: ילד רוכש שפה ומדבר, אך דיבורו אינו מובן. ילדים שמחליפים עיצורים זה בזה (ט' במקום ק', ל' במקום ר' הם השיבושים הנפוצים), שאינם מצליחים לבטא היטב אותיות שורקות (צ' וש' שהופכים לס'), דילוג על עיצורים ועל תנועות מסויימות, בליעה של מילים, ועוד תופעות שהופכות את הילד לבלתי מובן לזרים, ולעיתים גם להוריו. יש לציין שחלק מהתופעות שצויינו אופייניות לילדים רבים, ומסתדרות מאליהן עד לגיל 6. אם השיבוש נמשך, ניתן לאבחן לקות דיבור.
2. ליקוי בשטף הדיבור: גמגום עוצר את שטף הדיבור, הילדים "נתקעים" באמצע מילה או משפט, או חוזרים מספר פעמים על מילה או חלקה. הגמגום גם גורם למצוקה, וגם הופך את הילדים לפחות מובנים. ילדים אחרים עשויים להתקשות לחקות בסבלנות, ולהפסיק להקשיב לילד המגמגם.
3. לקויות קוליות: לעיתים לקות הדיבור נגרמת כתוצאה מלקות בקול עצמו. צרידות כרונית, טון לא מתאים של הקול או בעיות באיכות ובהפקת הקול עצמו, כל אלה עלולים להפוך את הדיבור ללא מובן.
גורמים ללקות דיבור
הגורמים ללקות דיבור הם בדרך כלל גורמים מולדים, ביולוגים או תורשתיים. לא תמיד ניתן להסביר מדוע ילד מסויים פיתח את הלקות. בעיקרון ישנם שלושה הסברים נפוצים ללקות דיבור:
א. חוסר בשלות: ילדים שמתפתחים מאוחר יותר, לעיתים גם במישורים אחרים מלבד השפה. אצל חלקם, לקות הדיבור תפתר מעצמה עם הזמן.
ב. בעיות פיזיולוגיות: בעיות באיברי הפקת השפה יכולות לגרום לשיבושים- חיך שסוע, לשון קשורה, פגיעה בשרירי הדיבור, ואפילו ארגון השיניים בפה.
ג. דיספרקציה: בעיה אורגנית שגורמתת לפגיעה בתיאום בין האיברים מפיקי השפה כמו שרירי הפה, איברי הנשימה וכד'.