האם רפואה סינית עוזרת ללוקים בדיסלקציה להתמודד עם מצבם?

רפואה סינית: יכולה לעזור מאוד במצבים של דיסלקציה
רפואה סינית: יכולה לעזור מאוד במצבים של דיסלקציה

דיסלקציה היא לקות למידה נפוצה יחסית, שמתבטאת בעיקר בקושי לרכוש מיומנויות של קריאה. לקות בקריאה משפיעה, כמובן, על התפתחויות לימודיות נוספות של הילד – הוא עשוי להתקשות גם בכתיבה, לפגר אחר חבריו בלימודים באופן כללי (משום שאנרגיה רבה מופנית לפעולת הקריאה, ורק מעט נשאר כדי להבין מה שקוראים, להפנים, לזכור, ולבצע פעולות אחרות).

הקושי בלימודים, ההישגים הנמוכים, המאמץ הגדול המושקע, והתסכול הנובע מכך, עלולים להוביל לקשיים נוספים במישור החברתי וההתנהגותי.

דיסלקציה אינה נחשבת למחלה, אך ככל הנראה ניתן למצוא ביטויים מבניים ותפקודיים שלה במח, והיא נובעת ממקורות תורשתיים וגנטיים. אך גם התבוננות בלקות דרך משקפיים של חכמת המזרח והרפואה הסינית, יכולים להביא לתובנות ולכלי עזר עבור הילדים הסובלים ממנה.

הדיסלקציה לפי הרפואה הסינית

התבוננות הוליסטית כוללנית היא אחד מהמאפיינים הבולטים של הרפואה הסינית. תכונות ומאפיינים שונים של הגוף, הנפש והתפקוד משפיעים זה על זה, כפי שתוארה ההשפעה של לקות הלמידה על התפקודים הקוגניטיביים, החברתיים וההתנהגותיים של הילד.

הרפואה הסינית מדברת על זרימה של אנרגיה שנקראת "צ'י". הצ'י נעה בגוף במסלולים שנקראים מרידיאניים. כאשר זרימת הצ'י תקינה, לא צפויות בעיות כלשהן. אך כאשר יש חסימות במקומות שונים, והצ'י אינו זורם באופן אופטימלי, יכולות להתגלות הבעיות בתחומים השונים של התפקוד ובבריאות.

דיסלקציה, על פי הרפואה הסינית, היא ביטוי של הפרעה בזרימה של הצ'י באיזור המח האחראי על הקריאה, באיזור העיניים, ובחיבור בין שני איזורים אלה.

הפגיעה בזרימת הצ'י גורמת ללקות בתפקוד של המח, העיניים, והקשר ביניהם ויוצרת את הקושי להבחין באותיות, לזהות אותן, לחבר אותן עם צליל מסויים, להרכיב אותיות להברות, למילים ולמשפטים.

הרפואה הסינית מבחינה במאפיינים נוספים של ילדים הסובלים מדיסלקציה שקשורים באותה הפרעה בזרימת הצ'י. בעיקר מדובר על פגיעה בקאורדינציה ובמוטוריקה העדינה. פגיעות אלה קשורות למונח נוסף של הרפואה הסינית- לחות.

בגופנו קיים איזון בין לחות ליובש. כאשר הגוף מלא ביותר מידי ליחה, משום שהלחות גבוהה מידי, הליחה מהווה מכשול לזרימת הצ'י התקינה.

לסיכום, הרפואה הסינית לא מתיימרת להסביר את הופעתה של דיסלקציה. אך היא כן מזהה פגיעה בזרימה התקינה של הצ'י, הנגרמת כתוצאה מלחות גבוהה מידי בגוף.

טיפול בדיסלקציה על פי הרפואה הסינית

בנוסף להבנת הלקות, מציעה הרפואה הסינית גם כלים טיפוליים שעשויים לעזור לילדים הסובלים מדיסלקציה. כמו הרפואה הקונבנציונאלית, גם הרפואה הסינית אינה מתיימרת לרפא דיסלקציה, אך יתכן שעבור ילדים מסויימים הטיפול הסיני יכול לסייע בהתמודדות, להפחית את הקשיים, ולתת מענה לחלק מהדרישות הבעייתיות.

הטיפול הסיני כולל התערבויות לייבוש הליחה ולסיוע בהנעת הצ'י. הכלים הנפוצים הם צמחי מרפא, שיאצו, טווינה ודיקור.

צמחי מרפא: שימוש בצמחי מרפא נועד לייבוש הליחה בגוף. ישנם צמחים שנחשבים ליוצרי לחות, וצמחים הנחשבים למייבשים. השימוש בצמחי מרפא משולב בבחינה של התזונה של המטופל (מאכלים יוצרי לחות ומייבשים). כך למשל, מומלץ לילדים הסובלים מדיסלקציה להמנע ממוצרי חלב, משום שאלה יוצרים לחות בגוף.

דיקור: בדיקור מוחדרות מחטים באופן שטחי לעור, בנקודות בהן יש התקעות של אנרגית צ'י. הדיקור מטפל באופן נקודתי וכללי בזרימת האנרגיה בגוף, במקרים של טיפול בדיסלקציה יעשה באיזורים בהם מאובחנת התקעות האנרגיה – כאמור בדרך כלל בראש, באיזור העיניים, ובאיזורים אחרים בגוף שמשקפים על פי התורה הסינית את האיזורים האמורים.

שיאצו וטווינה: שיאצו וטווינה הן טכניקות של עיסוי ולחיצות ממוקדות, שגם הן, בדומה למחטי הדיקור, פותחות את המרדיאנים ומשפרות את הזרימה של האנרגיה בגוף.

דילוג לתוכן