פראצטמול, הידוע גם כאקמול, הוא אחד ממשככי הכאבים המעטים הנחשבים בדרך כלל כבטוחים לשימוש במהלך ההיריון.
אך מחקר חדש טוען שיתכן שהוא אינו כה בטוח, לאחר שזוהה הקשר בין חשיפה טרום לידתית לתרופה, לבין תסמיני הפרעת היפראקטיביות, ליקויי למידה ובעיות קשב וריכוז. המחקר, בראשות חוקרים מהמרכז לחקר אפידמיולוגיה סביבתית בברצלונה, ספרד, פורסם בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה.
הערכת הקשר בין פראצטמול לבין הפרעות היפראקטיביות וליקויי למידה
במחקר זה, מטרת המדענים הייתה לחקור את הקשר בין השימוש בתרופה זו במהלך ההיריון, לבין הפרעות היפראקטיביות, קשב וריכוז וליקויי למידה בקרב הילדים. צוות המדענים עקב אחר 2,644 נשים הרות, בתקופה שבין השבוע ה-12 וה-32 להריונן. הנשים מילאו שאלונים, בהם נשאלו אם השתמשו בפראצטמול בחודש טרם הכניסה להריון או במהלך ההיריון.
הן נשאלו גם לגבי תדירות השימוש שלהן בתרופה, אם כי את המינונים המדויקים לא ניתן היה להעריך, היות והאימהות לא היו מסוגלות לזכור אותם. ההתפתחות הנוירו פסיכולוגית של 88% מהתינוקות שנולדו לנשים שהשתתפו במחקר הוערכה בגיל שנה, בעוד ש-79.9% מהתינוקות הוערכו בגילאי חמש.
בגילאי שנה, ההתפתחות הנוירו פסיכולוגית של התינוקות הוערכה באמצעות מבחן ביילי (BSID), במקביל למספר בדיקות, כולל סולמות מקארתי הבודקות את יכולות הילדים, שבוצעו לאחר חמש שנים.
חשיפה לפראצטמול בהריון קשורה לתסמיני היפראקטיביות בילדים
בהשוואה לילדים שנולדו לאימהות שלא נטלו פראצטמול במהלך ההיריון, החוקרים מצאו שהילדים שנולדו לנשים שהשתמשו בתרופה בשבוע ה-32 להריון, נמצאו כבעלי סיכויים גבוהים יותר בשלושים אחוזים, בגילאי חמש, לסבול מליקויי למידה, הפרעות קשב, היפראקטיביות והפרעות ריכוז.
חשיפת העוברים לפראצטמול לפני הלידה נמצאה גם היא כגורם סיכון גבוה יותר לפתח תסמיני היפראקטיביות או אימפולסיביות בגיל חמש. ילדים שנחשפו בהתמדה לתרופה, הפגינו ביצועים ירודים במבחני קשב, אימפולסיביות ועיבוד מהירות חזותית.
"נשים הרות אינן צריכות לדאוג"
למרות שהחוקרים אינם מסוגלים לאתר את המנגנונים המדויקים באמצעותם חשיפה לפראצטמול טרום הלידה עשויה להיות קשורה להפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, הם מציינים כי התרופה משככת כאבים באמצעות מיקוד קולטני קנבינואידים במוח, שיש להם את היכולת להפחית קישוריות בין תאי עצב.
לדברי החוקרים, התרופה עשויה להשפיע גם על התפתחות מערכת החיסון, או להכיל רעלים העוברים ישירות לעובר באמצעות יצירת סטרסט חמצוני. מסקנתם היא שדרושים מחקרים נוספים כדי להגיע להבנה טובה יותר של האופן בו פראצטמול עלול להשפיע על התפתחות המוח העוברי.
ממצאי המחקר צפויים להדאיג נשים הרות, אך המדענים מתעקשים שנשים אינן צריכות להיות מודאגות עדיין לגבי נטילת התרופה במהלך ההיריון. הם מסבירים שהמחקר אינו מספק ראיות משכנעות לתמיכה בטענה לפיה קיים קשר חזק בין שימוש באקמול לבית הצגת התסמינים, ולכן נשים הרות אינן צריכות לדאוג.
כדי שניתן יהיה לקבוע עמדה חד משמעית ראויה, קיים צורך במחקר נוסף, עם שליטה קפדנית על גורמים אחרים על מנת שניתן יהיה להבין אם הקשר בכלל קיים.