הקלות הטבות וסיוע לבעלי ליקויי למידה

הטבות ללקויי למידהליקויי למידה כוללים מגוון תופעות רפואיות המקשות על הסובל מהן לרכוש מיומנות, או להביע את ידיעותיו. משערים שכ-10% מהאוכלוסייה הם בעלי לקות למידה כלשהי.

ישנם סוגים שונים של ליקויי למידה, להלן העיקריים והנפוצים שבהם:

  • דיסלקציה – קשיי קריאה וכתיבה נכונה
  • דיסגרפיה – קשיים במשימות גרפיות.
  • דיסקלקוליה– קשיים בחישובים
  • הפרעות קשב וריכוז – היפראקטיביות/ת פעילות-יתר ואימפולסיביות
  • דיספרקציה – פגם בתפיסה במוטורית המקשה רכישת והפעלת מיומנויות מוטוריות (דיבור, רכיבה על אופנים וכדומה).
  • ליקויים בהתמצאות בזמן ובמרחב

אנשים בעלי לקויות למידה מתקשים בתחומים רבים בחיי היומיום, אך עיקר הקושי מתבטא בלמידה במוסדות חינוך.
הקשיים העיקריים מתבטאים בשני תחומים:

  • רכישת מיומנויות בסיסיות כגון קריאה, כתיבה, שפות ומתמטיקה
  • שימוש במיומנויות הללו לפי דרישות הגיל

ליקויי למידה יכולים להיחשף בכל שלב של הלימודים, מגן חובה ועד לשלבים מאוחרים יותר בהם רמת המורכבות של הדרישות עולה.

עם עליית המורכבות של הדרישות בלימודים (התקדמות לחטיבת ביניים, תיכון ואחר כך מוסדות אקדמאיים) וכן עליית המודעות לתופעות של ליקויי למידה, שיטות אבחון וטיפול, יותר ויותר אנשים בוגרים מגלים היום כי מה שסבלו ממנו כל חייהם הוא בעצם הפרעת קשב או כל לקות אחרת.

האם יש לי ליקוי למידה?

יש להיזהר שלא לקטלג באופן אוטומטי כל קושי בלמידה כלקות למידה הדורשת התייחסות. קשיים אלו יכולים לנבוע מסיבות רבות, כגון שיטת לימוד לא יעילה או מתח רגשי (קשיים משפחתיים, טראומה וכ"ו). חייבים לשים לב ולערוך אבחונים מתאימים לילד מתקשה, על מנת להגיש לו את העזרה המתאימה בכל אחד מהמקרים.

ישנן דרכים רבות לטפל בליקויי למידה, ביניהן – הוראה מתקנת ולמידה בקבוצות מיקוד קטנות, ריפוי בעיסוק (לבעיות בתפקודים מוטוריים) וכדומה. לכל אדם הדרך שלו, אך דרך נוספת להקל על לקויי הלמידה היא במתן הקלות פרטניות במוסדות השונים, על מנת להעניק להם הזדמנות שווה באוכלוסייה הרגילה.

הטבות והקלות ניתנות בעיקר בזמן מבחנים, מבחני בגרות ומבחני פסיכומטרי, בהתאם להמלצת אבחון לקויות למידה שנעשה לתלמיד. ההקלות כוללות הארכת זמן, בחינה בעל פה, שימוש באמצעי עזר מיוחדים ועוד.

היום קיימת אפשרות לאנשים בעלי לקויות למידה לקבל עזרה ותמיכה במוסדות רבים, להשתתף במגוון רחב של תכניות ומכינות שמציעות מסגרות לימוד טיפוליות לילדים ונוער לקויי למידה, כגון לימודים בקבוצות קטנות, עזרה פרטנית בשיעורי בית ושיטות ייחודיות רבות.

כדאי מאוד לזכור שחוץ מאותן הקלות רשמיות שניתנות במבחנים ומבדקים, חשוב ללקוי הלמידה, במיוחד בגיל צעיר, לקבל את התמיכה המירבית מסביבתו, ולעזור לו להתאים שיטת לימוד (בין השאר לימוד עצמי) המתאימה לו. הרבה עידוד ובטחון עצמי הם מקור העזרה היעיל ביותר.

במאמרים המובאים מצד שמאל נציג את ההקלות וההטבות לבעלי ליקויי למידה במוסדות השונים.

דילוג לתוכן