אימפולסיביות בקרב הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ומלקויות למידה

אימפולסיביות בקרב הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ומלקויות למידהלקות למידה היא הפרעה נוירו התפתחותית הבאה לידי ביטוי בפגיעה ביכולות הלמידה הבסיסיות (חישוב, קריאה וכתיבה) ומפריעה בשל כך לבטא ידע ולרכוש ידע ברמה המתאימה לבני גילו של האדם הסובל מלקות למידה. לקויות הלמידה המרכזיות הן דיסקלקוליה, דיסגרפיה ודיסלקציה וברוב המקרים לא נהוג לקשר אותן עם אימפולסיביות.

עם זאת, ישנה הפרעה נוספת, שבמקרים מסוימים נכללת תחת הגדרת המטרייה של לקויות למידה שקשורה גם קשורה לאימפולסיביות, הנקראת הפרעת קשב וריכוז.

מהי אימפולסיביות?

אימפולסיביות היא צורת התנהגות מסוימת הבאה לידי ביטוי בפעולות המבוצעות ללא תכנון ומחשבה מקדימה. מאחר ומדובר על התנהגות שגורמת לביצוע של פעולות לא מחושבות, הרי שבמקרים מסוימים ההשלכות של הפעולות חיוביות, אך בדיוק באותו האופן, ההשלכות שלהן יכולות להיות שליליות. המקור של המילה אימפולסיביות הוא במילה אימפולס, או דחף, בעברית.

האימפולסיביות היא אחד מהמאפיינים המרכזיים של שורה ארוכה של הפרעות פסיכיאטריות כשבין היתר מדובר על מאניה, קלפטומניה, הפרעת אישיות, הימור פתולוגי, טריכוטילומניה, הפרעת אכילה ועוד.

הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות

שמה המלא של ההפרעה הוא הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. מדובר גם כן על הפרעה נוירו התפתחותית שבאה לידי ביטוי בארבעה מישורים מרכזיים: קשיי ריכוז, קשיי קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. עם זאת, חשוב מאוד לציין כי לא תמיד מתרחשת פגיעה בכל אחד ואחד מהמישורים הנ"ל וגם במידה ומאובחנת פגיעה בכל המישורים במקביל, הרי שברוב המקרים, לא תהיה אחידות ברמת הפגיעה במישורים השונים.

לפי המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות, יש לחלק את הלוקים בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות לשתי קבוצות מרכזיות בהיסתמך על התסמינים מהם הם סובלים: קשיי קשב וריכוז היא הקבוצה הראשונה והיפראקטיביות ואימפולסיביות היא הקבוצה השנייה.

כיצד באה לידי ביטוי האימפולסיביות בסובלים מהפרעת קשב וריכוז?

חשוב להבין כי האימפולסיביות היא תכונה אנושית נפוצה ביותר, ולמעשה רוב האנשים באשר הם מתנהגים באופן אימפולסיבי מפעם לפעם. עם זאת, הן העוצמה והן התדירות של ההתנהגות האימפולסיבית גבוהות יותר בקרב הלוקים בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. להלן חלק מהדרכים בהן האימפולסיביות יכולה לבוא לידי ביטוי בסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות:

  • חוסר סבלנות – קושי גדול להמתין בתור ארוך או קושי בהמתנה לאוטובוס למשל.
  • נטייה להתפרץ – במבוגרים הנטייה תבוא לידי ביטוי בהתפרצות לדברי בן השיח ובילדים ההתפרצות תבוא לידי ביטוי בחוסר יכולת להמתין לתור במשחק למשל.
  • קושי רב להימנע מביצוע פעולות מסוכנות ונטייה לקחת סיכונים.
  • קושי להתנהג בהתאם לחוקים חברתיים או רשמיים.
  • חוסר יכולת לתכנן מהלכים מראש וביצוע פעולות ללא מחשבה תחילה.

האימפולסיביות כיתרון

בדרך כלל ההתנהגות האימפולסיבית נחשבת כהתנהגות שלילית וזאת משום שיש בה כדי לפגוע באיכות החיים של האדם האימפולסיבי או באיכות החיים של הקרובים אליו. עם זאת, במקרים רבים ההתנהגות האימפולסיבית יכולה להוות יתרון של ממש. כך לדוגמה, כאשר אנחנו פועלים מתוך דחף, כלומר באימפולסיביות, אנחנו נוטים להעדיף את הגמול המידי על פני הגמול העתידי הפוטנציאלי.

התנהגות כזו יכולה לסייע לנו ליהנות מהמשאבים הקיימים כעת ולנצל הזדמנויות חשובות, שאולי לא יהיו קיימים יותר בעתיד. כמו כן, ההתנהגות האימפולסיבית גורמת לאדם לסטות מהדרך הברורה והמתוכננת ומביאה אותו למצבים חדשים ובלתי צפויים הדורשים ממנו לאלתר ולהשתמש בפתרונות יצירתיים.

במקרים רבים חוסר היכולת להימנע מסכנות נתפסת בעיני החברה כאומץ לב ובמקרים רבים הנטייה להתנהגות אימפולסיבית מובילה ליצירה של קשרים לא שגרתיים, ליזמות לא שגרתית, לתעוזה וגילוי של חוויות חדשות.

דילוג לתוכן