הידרותרפיה היא ענף טיפולי בו המים מיושמים כאמצעי חיצוני המיועד למטרות ריפוי. שיטות ההידרותרפיה מגוונות וכוללות טבילת הגוף באמבטיה או בברכה ושימוש בסילוני מים, שטיפות וטיפול בעור במגבות רטובות.
המים מהווים את אחד היסודות החיוניים ביותר לקיום, וגישת טיפול זו מכוונת, בין היתר, גם למיתון תסמיני הפרעות קשב.
טיפול במים להפרעות קשב
בהפרעות קשב, הידרותרפיה תורמת להגברת המודעות לגוף. הטיפול כולל ביצוע תנועות שונות המשפרות תנועה. המים מפעילים לחץ על הגוף כך שהמטופל חש את גבולות התנועה ועל מנת לשמור על שיווי משקל עליו להקדיש תשומת לב לכל תנועה.
פעולות אלה דורשות מהילד ריכוז והקדשת תשומת לב משום שבים אין אחיזה אך גם אין חשש מנפילה או פגיעה גופנית. התרגול מאפשר לילד לפתח את יכולת המיקוד גם בשעה שהוא אינו במים. אחת הטכניקות המיושמות בטיפול היא תרגילי נשימה אשר מלמדים את המטופל כיצד לשלוט בפעולותיו ובכך גובר ומתעצם אצלו הביטחון העצמי.
יתרונות הידרותרפיה להפרעות קשב
הידרותרפיה היא שיטת שיקום חברתי אשר נמצאה כיעילה בשינוי תודעתי ובמניעה של חשיבה שלילית וביטוי של תכונות שליליות בקרב הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. השימוש במים כחלק מהטיפול מסייע בדיכוי של תסמיני הבעיה וכולל פריצת מחסומים התנהגותיים אשר מאפשרים למטופל למצות את הפוטנציאל שלו.
האפשרות לצוף על המים תוך הרפיית הגוף יוצרת תחושת רגיעה ושליטה בגוף והטיפול מאפשר חופש תנועה וביצוע תרגילים פשוטים המקלים על הבעיות הנובעות מן ההפרעה. ההידרותרפיה משלבת היבטים פיזיולוגיים ונפשיים ולאחר הטיפולים נמצא כי קיים שיפור בבריאות הפיזית והרגשית.
מהלך טיפול הידרותרפיה
הטיפול מאופיין בשימוש בתכונות הייחודיות של המים. צפיפות המים גבוהה מצפיפות האוויר ולכן התנועה במים משפיעה באופן מיידי על הגוף ומשפרת את המודעות אליה. המים מפעלים לחץ על הגוף, כך שהמטופל חש כל תנועה וזקוק לשמירה על שיווי משקל ושליטה בלתי פוסקת כתוצאה מכך שאין נקודות אחיזה.
השליטה והמודעות הן היכולות אשר מפחיתות את תסמיני ההפרעה ומשפרות את ביטחונו העצמי של המטופל. הלוקים בהפרעת קשב נוטים לדחף בלתי פוסק לתנועה אשר פוחת ומתמתן כתוצאה מהטיפול, לפתע הילד זקוק למנוחה ולהפסקה של הפעילות ובזמן זה ניתן להגדיר נורמות וגבולות התנהגותיים.
המרחב המימי מאופיין במיעוט גירויים מה שמאפשר תחושת שלווה וביטחון. תרגילי הנשימה אשר מהווים חלק בלתי נפרד מהסביבה המימית מהווים כלי להתאוששות ולהירגעות. התוצאה המתקבלת מהטיפול מהווה דרך שיקום להפרעת הקשב והריכוז ומייצרת אצל המטופל יכולת תנועה מתוך מטרה ושיקום האגו והביטחון העצמי.
אולי יעניין אותך גם:
מחקר ישראלי חדש קובע: אפשר לזהות בעיות נוירו-התנהגותיות לפני גיל 3 חודשים