רשימת התרופות להפרעת ליקויי קשב

תרופות לליקויי קשבהתרופות הנפוצות ביותר והנחשבות ליעילות בטיפול בהפרעות קשב הן התרופות הסטימולנטיות-הממריצות, התרופה המוכרת ביותר לציבור היא הריטלין כאשר היא גם הנחקרת מכולן – במהלכן של 60 שנים.

החומר הפעיל בריטלין ובתרופות הדומות לה הוא מתילפנידאט כאשר בריטלין מטופלים כ-70% מהמאובחנים ואצל רובם נראה שיפור משמעותי בתפקוד.

מגוון תרופות לטיפול ב-ADD

מלבד הריטלין ישנן תרופות נוספות המציגות תוצאות חיוביות לטיפול בהפרעה, בהן קונצרטה ואדרל, אולם הטיפול התרופתי בארה"ב ובאירופה כולל מגוון רחב יותר של טיפולים תרופתיים להפרעה. מומחים מדגישים כי להפרעה אין טיפול תרופתי אולטימטיבי והטיפול הנכון משתנה מאדם לאדם.

לא כל התרופות זמינות בישראל אולם אלה הזמינות פועלות על קולטנים במוח האחראים על ספיגתם של מוליכים עצביים במטרה להאריך את משך זמן ספיגתם ולהשאירם זמן רב יותר במרווח שבין הסינפסות. יתכנו תופעות לוואי לתרופות להפרעת קשב, כגון ירידה בתאבון, הפרעות שינה, עצבנות, כאבי בטן וראש וירידה במשקל. רוב תופעות הלוואי הינן קלות וחולפות לאחר מספר שבועות תוך התאמת המינון המתאים לכל מטופל.

ריטלין

ריטלין משמשת כתרופת קו ראשון לטיפול בליקויי קשב והיא כוללת כמה סוגים בעלי משך השפעה שונה זה מזה:

  • ריטלין "רגיל" – בעל השפעה קצרת טווח של עד 4 שעות, לאחר מכן השפעתו מתפוגגת, את הריטלין ניתן לקחת עד שלוש פעמים ביום.
  • ריטלין עם שחרור מושהה – השפעה איטית יותר ולאורך זמן של עד שש שעות, יש לקחת את הכדור כפי שהוא.
  • ריטלין ארוך טווח – בעל השפעה של כשמונה שעות, ניתן באופן חד יומי כאשר אפשר להוסיף את הכמוסה למזון רך במיוחד כאשר מדובר בילדים.

תופעות לוואי –  נסבלות ואפשר לחיות עמן מה עוד שאין להן השפעה מצטברת. תופעות הלוואי עשויות לכלול חוסר תאבון, עצבנות, כאב ראש והפרעות שינה. רובן של תופעות הלוואי חולפות מעצמן עם התאמת המינון הנכון וההסתגלות לתרופה ועל חלקן אפשר לשלוט ולשפרן. אצל חלק מהמטופלים בריטלין מתפתחת החמרה בסימפטומים לאחר הפסקת השפעת התרופה.

קונצרטה

משפיעה למשך כ-12 שעות לאור העובדה כי היא מכילה מרכיב השהייה בשחרור החומר הפעיל, נטילת מנה אחת בבוקר מספיקה להשפעה יעילה למשך יום שלם. הקונצרטה משמשת הן לילדים הסובלים מקשיים בבית ספר והן לאחריו, בשעות אחר הצהריים והערב וכן מספקת מענה למבוגרים אשר בשל עיסוקם זקוקים להשפעה ארוכת טווח.

תופעות הלוואי של הקונצרטה דומות לאלה של הריטלין וכוללות ירידה בתאבון, קושי בהירדמות, כאבי בטן, ישנוניות וטיקים. הקונצרטה אינה מתאימה לכל המטופלים ועלולה לעורר מצבים של חרדה ומתח, כמו כן היא אינה מומלצת לסובלים מלחץ דם גבוה או אפילפסיה.

דילוג לתוכן