למה כל כך חשוב לאבחן ADD בגיל מוקדם?

חשיבות אבחון מוקדם של ליקויי קשבאבחון הפרעת קשב וריכוז מתחילה כאשר הסביבה חשה בהתנהגות חריגה של הילד בהשוואה לחבריו, אולם אבחנה זו אינה ממוקדת ויש צורך לקבל חוות דעת מקצועית.

אבחון חד משמעי נקבע על ידי מומחים מקצועיים שיכולים לאתר באופן מדויק את הבעיה, ולשלול בעיות רפואיות אחרות.

רק עם שלילת נוכחות בעיות רפואיות אחרות, נקבעים הקריטריונים לאבחון ADD. הבדיקות כוללות מבחנים פסיכולוגיים ומבחנים ממוחשבים, המצביעים על הגורם לבעיה ועל חומרתה. הפנייה למומחים קריטית לקביעת תכנית הטיפול המתאימה.

כשאיש מקצוע מיומן ובעל הכשרה מתאימה, קובע לאחר תהליך האבחון כי קיים חשד בסבירות גבוהה לקיומה של הפרעת קשב, יש להסתייע במערך תומך אשר יאפשר לילד להתמודד עם הבעיה כאשר היא מהווה גורם מעכב.

אבחון מקצועי חושף גם את הגורם הבסיסי

אבחון מקצועי של לקות קשב מבוסס על מעקב אחר התנהגות הנבדק במצבים שונים על מנת למנוע טעויות באבחון. במידה והסיבה לבעיה היא נוירולוגית, הילד יופנה לנוירולוג או פסיכיאטר לאיתור הגורם הבסיסי להפרעה. לקות קשב אינה חולפת מעצמה ומלווה את הסובל ממנה לכל החיים, לכן חשוב לקבוע אבחון בגיל מוקדם, עם הופעת הסימנים הראשונים, כך שניתן יהיה לקבל בשלב מוקדם את הזכויות, הכלים והשיטות המאפשרים לו להתמודד עם האתגרים.

אבחון מוקדם יכול לחסוך לילד ולהורים מצבים של חוסר אונים ותסכול המשליכים על הילד בעיות שונות ומשונות אשר אינן מהוות את הגורם האמתי לבעיה.

באיזה גיל הכי מומלץ לעבור אבחון ליקויי קשב?

ההמלצה לאבחון בעיית קשב וריכוז ADD הוא בכיתה א', זו אמנם המלצה בלבד ולא מדובר בהנחיה חד משמעית. הסיבות לאבחון בשלב זה ולא מוקדם יותר נובעות מכך שילד מתחת לגיל שבע עשוי לחוות קשיים שונים.

הוא עשוי להתקשות להסתגל למסגרת הלימודים, ובכיתה א' הוא עלול להפגין תסמיני חוסר שקט הגוזלים ממנו את יכולת הריכוז והקשב לסביבה. היבטים התנהגותיים אלה עלולים להתפרש כהפרעת התנהגות למרות שהם נובעים מבעיה רגשית או חברתית.

למה כל כך חשוב לאבחן ADD  בגיל מוקדם?

חשוב מאוד לא להזניח ולדחות את בדיקות האבחון. שיטות הטיפול המתקדמות הזמינות כיום, והיקף הידע המחקרי,  מאפשרים לילד לרכוש, כבר בשלב מוקדם בחיים, כלים שיסייעו לו להשתלב במערכת החינוך. ילד שמפגין את התסמינים והסימנים המעידים על לקויות קשב, מופנה לאבחון לאחר שההורים או המורים סבורים כי הישגיו אינם מבטאים את יכולותיו האמתיות. יתרונות האבחון המוקדם רבים ומאפשרים לילד לקבל חיזוק ולשפר את הישגיו.

אבחון מתאים מהווה אבן דרך חשובה עליה ניתן להסתמך בקביעת שיעורי עזר, שימוש בעזרי לימוד, ומתן הקלות והטבות כגון הארכת זמן בבחינות או בחינות בעל פה.

היתרון המשמעותי ביותר: התפתחות בריאה ותקינה

אבחון מוקדם חיוני להמשך התפתחותו התקינה של הילד, ומאפשר לו לגלות מודעות לסביבתו. חשוב שהילד יבין שקשייו אינם נובעים מעצלות או חוסר יכולות, וכך גם מתייחסת אליו הסביבה.

אבחון ADD בגיל מוקדם מאפשר להתאים את הסביבה לצרכי הילד, כך שהוא חווה פחות קשיים, וזוכה לסיוע, להדרכה המשלימה והמקדמת ולכן אינו צובר פערים בלימודים. הטבות אלו חוסכות ממנו את תחושות הדימוי העצמי הירוד.

דילוג לתוכן