אפקסור לטיפול בהפרעת קשב

אפקסוראפקסור הינו השם המסחרי של התרופה – ונלפאקסין.
התרופה מיועדת לטיפול בהפרעות כגון: דיכאון, הפרעת חרדה כללית, פיברומיאלגיה, דלקת פרקים, עייפות כרונית, טרשת נפוצה, לופוס, כאבי ראשי, סינדרום המעי הרגיז, הפרעות אכילה ו ADD/ADHD-הפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות.

אבחון קשב וריכוז

הפרעות קשב וריכוז נחשבות להפרעות הנוירולוגיות והפסיכיאטריות השכיחות והנפוצות ביותר בקרב ילדים, אך שכיחותה נמצאת בעלייה בשנים האחרונות גם במתבגרים ובאנשים מבוגרים אשר לא אובחנו בילדותם.

בעבר, היה קיים קושי באבחון המחלה וילדים רבים פשוט הוגדרו כילדים מופרעים או בעייתיים.
ב-1798 הוגדרה ההפרעה על ידי Sir Alexander Crichton כחוסר מנוחה בתפקודי המוח – mental restlessness. רק בשנת 1987 הוגדרה המחלה כ- הפרעות קשב וריכוז – ADD/ADHD.

ילדים ואו מבוגרים אשר סובלים מהפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות מתלוננים על התסמינים הבאים:

חוסר יכולת להקדיש תשומת לב לפרטים, נטייה לשגיאות בלימודים או בעבודה, קושי לשמור על הקשבה למשך זמן ממושך, חוסר יכולת לעקוב אחר הוראות, חוסר יכולת להשלים מטלות ומשימות, קושי בארגון פעילות, הימנעות מעשיית משימות, מטלות או פעולות מסוימות, נטייה לאבד חפצים, הסחת דעת בקלות, נטייה לשכוח דברים במהרה, קופצניות, דיבור מהיר ומעבר חד מנושא לנושא, חוסר יכולת לשבת במקום אחד לזמן ממושך, קושי בלשחק עם אחרים, אובדן עניין מהיר, התנהגות ודיבור אימפולסיביים, התפרצות לשיחות, קושי בלהמתין, חוסר סבלנות, קשיי למידה.

כיום, בשל העלייה במודעות להפרעה, קיימים יותר מבחנים לאבחון ההפרעה וטיפולים אשר יעזרו לסובלים ממנה. הטיפולים הניתנים לסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות משולבים עם טיפולים פרמקולוגיים (תרופתיים) וטיפולים פסיכולוגים שונים.

תרופת אפקסור

למרות שתרופת אפקסור, נמצאת בשימוש בעיקר באנשים הסובלים מהפרעות דיכאון וחרדה, נמצא שהיא יעילה מאוד גם באנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות.

כיצד אפקסור פועלת?

אפקסור שייכת לקבוצת תרופת הנקראות:  (Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitor), תרופות אלו נמצאות בשימוש נפוץ בעיקר לטיפול במחלות והפרעות פסיכיאטריות.
תרופות מסוג זה עוזרות בעיכוב, קליטה ופירוק של הניורטרנסמיטר נוראפינפרין, הנמצא לרוב ברמה מוגברת בחולים אלו.

שימוש באפקסור יעזור לסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות למתן ולהפחית את עוצמת התסמינים שתוארו לעיל אשר מפריעים להם לנהל חיי יומיום רגילים ומפריעים להם בריכוז, הקשבה בעבודה או בלימודים.

מהם היתרונות של שימוש באפקסור?

אפקסור תעזור לסובלים מחרדות ודיכאון בנוסף להפרעת קשב וריכוז, שכן לרבים מסובלי ההפרעה ישנה נטייה לפתח הפרעות חרדה ודיכאון. אפקסור עוזרת בהעלאת הפרשת הניורוטרנסמיטרים – סרוטונין ונוראדרנלין, כאשר השפעת התרופה נמשת 24 שעות והיא מתחילה לראשונה בדרך כלל לאחר שלושה שבועות של שימוש.

מהם החסרונות ותופעות הלוואי של שימוש באפקסור?

לאפקסור ישנן לא מעט תופעות לוואי ובשל כך גם חסרונות.
תופעות הלוואי כוללות: כאבי ראש, בחילות, יובש בפה, הזעה, אי שקט, טשטוש ראייה, ישנוניות או נדודי שינה, עלייה או ירידה בלחץ דם, הזעה, שלשול או עצירות, עלייה במשקל, איבוד של ליבידו, חוסר תפקוד מיני, אנורקסיה, רעידות ותחושות דמויות שוק חשמלי.

דגשים ואיסורי שימוש:

חלק מתופעות הלוואי ייעלמו כעבור מספר שבועות לאחר שהגוף יתרגל לתרופה.

בזמן השימוש באפקסור אסור לשתות אלכוהול ומומלץ בשבועות הראשוניים להימנע מנהיגה ומשימוש במכונות מסוכנות, שכן התרופה פוגעת תחילה בערנות.

כמו כן, השימוש בתרופה אסור על נשים בהריון, נשים מניקות ואנשים אשר סובלים ממחלות פיזיות כרוניות חייבים להודיע על כך לרופא המטפל, שכן עלולה להתרחש אינטראקציה בין תרופתית שלילית, אשר עלולה לגרום לנזקים גופניים.

אחד החסרונות הבולטים של שימוש ממושך באפקסור הוא בעיה בהפסקת שימוש בתרופה, שכן היא עלולה לגרום להתמכרות. הרופאים ממליצים להפחית את השימוש בתרופה באופן הדרגתי ומתון.

מאמרים נוספים בנושא:
ריטלין
סטרטרה
אדרונקס

דילוג לתוכן