מבחן TOVA הוא מבחן ממוחשב והוא נערך בקרב ילדים או בקרב אנשים בוגרים על מנת לאתר ולאבחן בעיות של קשב וריכוז.
מזה מספר שנים משמש מבחן TOVA כגורם חשוב ומרכזי ביותר בכל תהליך האבחון של הבעיה והוא הכלי המוכר והנפוץ ביותר בישראל ובמדינות אחרות בעולם לשם אבחונים אלה, ורובם הגדול של מאבחני הפרעות קשב וריכוז מקבלים את התוצאות ומתאימים את תכניות הטיפול לפיהן.
עבור מי מיועד מבחן TOVA?
מבחן TOVA תוכנן כך שכל אדם בכל גיל שהוא יכול להיבחן בו. את התוצאות של המבחן בודקים ביחס לכל נבחן בנפרד על פי קבוצת הגיל המתאימה לו, כאשר משווים אותו מול ילדים או מול אנשים אחרים בני גילו שאינם בעלי הפרעות של קשב וריכוז.
זמני המבחן משתנים בהתאם לגילם של הנבחנים. ילדים נבחנים במהירות איטית יותר מזו של מבוגרים כאשר הזמן בין חלקי המבחן מחולק בהתאם לגיל המסוים, ואנשים מבוגרים נבחנים במהירות שונה במקצת אך תנאי הבחינה עדיין מותאמים לרמתם.
מבנה מבחן TOVA
מבחן TOVA בנוי כמעין משחק אשר מותאם לכל אדם ולו כללים פשוטים מאוד. בתחילת הבחינה מבהירים לנבחן את הכללים הדרושים ובמשך 22 דקות עליו לעקוב אחר פריטים מסוגים שונים שמופיעים על מסך המחשב ולעמוד בכל הכללים.
הוגי מבחן TOVA באו לקראת הנבחנים, בכל קבוצות הגילאים, וניסחו כללי משחק פשוטים ביותר וקלים להבנה. הדרישה היא פשוטה: יש ללחוץ על הכפתור כאשר פריט א' מופיע על צג המחשב, וכאשר פרטי ב' מופיע על הצג- אין ללחוץ על הכפתור.
בתחילת מבחן TOVA ישנה אפשרות לתרגל את כללי המשחק כדי להעניק לנבנים תחושה של ביטחון. במהלך הדקות הראשונות הנבחנים רשאים לתרגל ולשנן את אותם הכללים, ורק בתום הזמן הם מתחילים ליישם אותם במבחן עצמו, שלאחריו מגיעות התוצאות.
את מבחן TOVA מחלקים לשני חלקים: במהלך החלק הראשון של המבחן הנבחנים מבצעים אותו בלי ליטול כדור ריטלין, ובמהלך החלק השני שלו הנבחנים מבצעים אותו לאחר שכבר נטלו את כדור הריטלין. בצורה זו המאבחנים מבחינים בין היכולות של הנבחנים בלי הכדור וגם עם הכדור.
מבחן TOVA- תוצאות
מבחן TOVA בודק ארבעה פרמטרים שונים: זמן תגובת הנבדקים להוראות המבחן, מספר לחיצות סתמיות על הכפתור, השמטות והיציבות שבזמן התגובה של הנבדקים. הפרמטרים הללו חשוב ביותר וכל אחד מהם מייצג נקודת התייחסות אחרת להפרעות קשב וריכוז. לדוגמה הנקודות הבאות:
- הסחת דעת- כאשר פריט מסוים הופיע על צג המחשב והנבחן לא לחץ על הכפתור, זה סימן לכך שדעתו הוסחה כאשר ביצע את המבחן.
- אימפולסיביות– כאשר הנבחן לחץ על הכפתור אך לא היה צורך בכך (שום פריט לא הופיע על גבי צג המחשב), זהו סימן לכך שהוא פעל באימפולסיביות.
- ריכוז נמוך- אם ישנו פער זמן ארוך מהממוצע בין הופעת הפריט על גבי הצג לבין הלחיצה על הכפתור, הדבר מוכיח על רמת יכולת ריכוז נמוכה של הנבדק.
כל הפרטים אשר מתגלים במבחן TOVA הם חשובים מאוד ולפיהם ניתן לאבחן רמות שונות של הפרעות קשב וריכוז.
כל ממצאי המבחן מנותחים היטב, ולפיהם ניתן לתת את חוות הדעת המתאימה ביותר לכל אדם ואדם. למבחן TOVA יש היום 80% הצלחה ועל כן עורכים אותו בנוסף לכלי אבחון אחרים.
למרות שהוא מראה על 80% הצלחה, מבחן TOVA הוא כלי משמעותי מאוד לשם אבחון של הפרעות קשב וריכוז על סוגיהן השונים ועבור כל אדם.
מאמר נוסף בנושא: אבחון טוב"ה
ראו גם:
אבחון הפרעות קשב וריכוז בשיטת NEBA