פסיכותרפיה

פסיכותרפיהפירוש המלה פסיכותרפיה הוא טיפול נפשי (פסיכו= נפש, תרפיה= טיפול). אבל כשמדובר בדבר מורכב כמו נפש, ודאי שישנם אינספור סוגי טיפולים.

האסכולות המרכזיות הן פסיכואנליזה, טיפול פסיכודינמי וטיפול קוגנטיבי- התנהגותי. אבל קיימות אסכולות פסיכולוגיות נוספות, ובתוך כל אסכולה כל מטפל בוחר לפי איזה תאוריות ופרקטיקות לעבוד, וגם אותן הוא מיישם באופן שונה עם כל מטופל.

כפי שטוענת האימרה: "מספר סוגי הטיפולים הפסיכולוגים כמספר המטפלים ומספר המטופלים שישנם".

הטיפול הפסיכואנליטי

פסיכואנליזה (פסיכו= נפש, אנליזה= ניתוח), היא השיטה בה נוצר הטיפול הפסיכותרפי בתחילת המאה ה-20, על ידי פרויד – אבי הפסיכולוגיה.

בשיטה זו המטופל שוכב על ספה ומדבר בצורה אסוציאטיבית, בעוד המטופל יושב מאחוריו – כדי לא לפגוע בתהליך החשיבה החופשי שלו – ומקשיב. הוא שואל שאלות ומעודד את הדיבור החופשי של המטופל, תוך התמקדות בחלקים הלא מודעים של הנפש המופיעים במהלך זרם הדיבור האסוציאטיבי, פליטות פה, תאורי חלומות ועוד חומרים העולים במהלך הפגישות.

הטיפול הפסיכואנליטי הוא תובעני מאוד כיוון שהוא נערך מספר פעמים בשבוע במשך מספר שנים ולכן דורש השקעה של זמן וכסף. בנוסף, הפסיכואנליזה דורשת התמודדות רגשית לא קלה על בסיס יומיומי.

הטיפול הפסיכודינמי

הטיפול הפסיכודינמי הוא הטיפול המקובל ביותר כיום. הוא מבוסס על התאוריה הפרוידיאנית ועל תאוריות נוספות שהתווספו במהלך השנים, אך בניגוד לפסיכואנליזה הוא נערך בישיבה של המטופל מול המטפל, לרוב פעם או פעמיים בשבוע בלבד.

הטיפול הפסיכודינמי מבוסס גם הוא על דיבור חופשי של המטופל, כשבמהלך הפגישה המטפל שואל שאלות ומציע פרשנויות לדבריו וכן להתנהגותו של המטופל.

הטיפול שם דגש על הבנת הקשר בין המטופל למטפל, שמהווה פעמים רבות חזרה על דפוסים מיחסים קודמים של המטופל ומסייע להאיר רבדים לא מודעים באישיותו. הטיפול נמשך לרוב בין מספר חודשים למספר שנים.

הטיפול הקוגנטיבי- התנהגותי

טיפול קוגנטיבי- התנהגותי (CBT) הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר טווח (לרוב נע בין מספר שבועות למספר חודשים), אשר מתמקד בדפוסי מחשבה ובהתנהגויות.

בניגוד לטיפול הפסיכואנליטי והפסיכודינמי, הוא לא מנסה להתחקות אחר מקור הבעיה בעבר, אלא מתמקד ביצירת שינוי בהווה. לעתים הטיפול כולל משימות פעילות, גם מחוץ לחדר הטיפולים, לצורך התחקות אחר דפוסי התנהגות מסוימים או כדי להתמודד איתם.

הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי מתאים במיוחד לטיפול בבעיות ממוקדות כגון פוביות וחרדות, ופחות מתאים לעיסוק במצוקה כללית או מצוקה עמוקה ששורשיה בילדות. נמצא כי פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית הינה טיפול אפקטיבי בילדים ובנערים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז שונות.

המשותף לכל הטיפולים הפסיכותרפיים

למרות השוני הגדול בין סוגי הטיפולים, ניתן לעמוד על מספר גורמים משותפים לכל הטיפולים הפסיכותרפיים. גורמים אלה גם מסייעים להבחנה בין טיפול לבין סוג אחר של יחסים בינאישיים:

המטפל מכוון להתבוננות
המטפל הוא חלק מהקשר הנוצר במהלך הטיפול. פרויד טען כי המטפל צריך להיות "לוח חלק" ואובייקטיבי, שהמטופל יוכל להשליך עליו את רגשותיו.

כיום אנשי מקצוע מסכימים כי גם המטפל מעורב רגשית בטיפול וגם הוא מביא אל הטיפול את האמונות וההסטוריה הפרטית שלו. אך המטפל, בניגוד למטופל, מכוונן כל הזמן לבחינת מערכת היחסים עם המטופל ולשאילת שאלות לגבי טיב הטיפול והתקדמותו.

מסגרת טיפולית
כל טיפול פסיכותרפי מוגבל במסגרת של כללים, אשר מגדירים את הטיפול – כגון מקום הטיפול, זמן הטיפול והגבלת היחסים בין המטפל למטופל (למשל שמירה על מרחק גופני ביניהם, שמירה על קשר רק בתוך הטיפול). זה מה ששומר על גבולות הטיפול ועל יעילותו עבור המטופל.

הטיפול מכוון לשינוי

לטיפול ישנה מטרה, עמומה מעט אמנם, אבל מטרתו היא ליצור שינוי בחיי המטופל. השינוי יכול להיות יציאה מתקיעות כלשהי בחיים, שינוי דפוס התנהגות או מחשבה מקובע, או השגת משמעות לחיים.

דילוג לתוכן