טיפול בריפוי בדיבור

מי שצפה בסרט הנהדר "נאום המלך" התוודע לדמותו של מלך אנגליה ג'ורג' השישי, שמונה במפתיע למלוכה לאחר שאחיו ויתר על זכותו, ונאלץ להתמודד עם המשימה המאיימת של נאום לפני האומה בעודו סובל מגמגום קשה. למזלו נחלץ לעזרתו קלינאי תקשורת מוכשר ומקורי, שהצליח לעזור לו להתגבר על הגמגום ולהפוך למלך אמיתי.

ריפוי בדיבור הוא טיפול בכל הפרעות השפה והתקשורת המתבטאות בדיבור, ונעשה על ידי קלינאי תקשורת, במרפאות של קופות החולים, במערכת החינוך ובמרפאות פרטיות. התחום נחשב למקצוע פרא- רפואי.

ילדים רבים נוטים לשבש צלילים מסוימים: להחליף צליל בצליל אחר, להגות צלילים מסוימים בצורה לא נכונה, לדבר בקול צרוד ועוד. לעתים מקור הבעיה הוא בהרגלים לא נכונים, לעתים הבעיה נובעת ממחלה מסוימת כמו שיתוק מוחין, ולעתים מקור הבעיה הוא בליקויים מבניים- במיתרי הקול, במבנה הפה או בעמוד השדרה.

כך או כך, אם ילד סובל מהפרעה בדיבור (גם אם זה נשמע "חמוד" עד גיל מסוים) כדאי לקחת אותו לאבחון במרפאת ריפוי בדיבור ולטפל בבעיה לפני שתשתרש ותישאר כצורת דיבור לקויה לכל החיים.

לעתים, כשהתינוק מראה איחור התפתחותי או שסובל מבעיות שמיעה או מהפרעות התפתחותיות נרחבות כמו אוטיזם למשל, הטיפול בריפוי בדיבור מתחיל כבר בגיל הינקות ומתמקד במיומנויות קדם תקשורתיות.

ריפוי בדיבור מתחלק למספר תחומים:

  • הפרעות שפה– קשיי הבנה, אוצר מלים דל, קושי בהרכבת משפטים מותאמים לגיל, קשיי הגיה, אי- שימוש מותאם בשפה כאמצעי תקשורת.

הפרעות שפה יכולות לנבוע מפגם מבני בחייך, מבעיות שמיעה, מבעיות קוארדינציה והפרעה בהנעת השרירים ועוד. בטיפול הילד לומד שימוש באוצר מלים, חיבור הברות והפקת מלים, בניית משפט נכון תחבירית ועוד.

  • הפרעות בליעה– קושי בלעיסה ובבליעה. יכול לנבוע מחולשה בשרירי הלשון או הלסת או מבעיות קוארדינציה.
  • ליקויי קול– גמגום, צרידות, קול חלש, טונוס נמוך, קשיי נשימה הפוגעים בדיבור ועוד. לעתים הפרעות הקול נובעות מחולשה אורגנית במיתרי הקול או איברי ההיגוי האחרים, ולעתים כתוצאה מקושי בתכנון הדיבור. בטיפול הילד לומד להפיק מלים בצורה ברורה ולחזק את הקול.
  • הפרעות קוגנטיביות- שפתיות– נובעות מפגיעה אורגנית במוח, במיוחד בשל תסמונת ההמיספרה הימנית האחראית על השפה, למשל בעקבות פציעה טראומטית או מחלה.

לעתים המקור להפרעות התקשורת הוא פסיכולוגי, למשל ילד שמתקשה לבלוע אוכל בגלל דחייה מסוימת או קושי רגשי, ילד שמוותר על השימוש בתקשורת שפתית מתוך קיבעון ונסיגה לשלב רגשי- התפתחותי מוקדם ועוד. במקרה כזה קלינאי התקשורת יפנה אותו לטיפול רגשי, במקום או בנוסף לריפוי בדיבור.

ריפוי בדיבור – מהלך הטיפול

ריפוי בדיבור מתחיל קודם כל באבחון של מקור הבעיה וחומרתה והתאמת תוכנית טיפולית. לעתים קלינאי התקשורת יפנה את הילד כבר בשלב הזה לרופא אף- אוזן- גרון או לרופא אחר, או שיתאים טכנולוגיה מסייעת כמו מכשיר שמיעה, באם הבעיה היא אורגנית.

בהמשך קלינאי התקשורת יתחיל בסדרת מפגשים עם הילד, בהם יתרגל איתו הגיה נכונה באמצעות שלל עזרים: דפי קריאה, תוכנות מחשב, משחקים ועוד. ריפוי בדיבור יכול גם להסתייע בצורות תקשורת אחרות כמו שפת סימנים או הבעות פנים, כלומר תקשורת לא מילולית.

אורך הטיפול ותדירותו תלויים בחומרת ההפרעה- אם מדובר בשיבוש קל של מספר צלילים כנראה שהטיפול יינתן פעם- פעמיים בשבוע במשך מספר חודשים. אם מדובר בקשיים נרחבים הטיפול יכול להיות אינטנסיבי וממושך יותר. הטיפול דורש התמדה ותרגול גם בבית, על מנת לרכוש ולהפנים את אופני התקשורת הרצויים.

נושאים קשורים: ליקויי שמיעה כמחלת מקצוע

דילוג לתוכן