ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להתקשות בשליטה על מיקוד העיניים[1] ועל תנועות העיניים[2], [3] לשבת בשקט בכיתה, להתרכז בשיעורים ולבצע מטלות מתחילתן ועד סופן. כל גירוי שמיעתי או ראייתי[4] קטן עשוי להסיט את תשומת ליבם מן העיקר ולהקשות עליהם להתמקד במה שעליהם לעשות באמת.
בדיקת רופא עיניים חשובה מאד לכל הילדים, גם אם אין להם שום הפרעת קשב או קשיי למידה. זאת מכיוון שאם חלילה יש בעיה בעיניים, ולא מגלים זאת בזמן, עלול להגרם לילד נזק בלתי הפיך לראייה לכל החיים. במקרים רבים, בעיית עיניים אשר אינה ידועה להורים, עלולה להיות אחד הגורמים המשפיעים על יכולת הריכוז והלמידה של הילד. לכן מומלץ שהילד ייבדק על ידי רופא עיניים בגיל תשעה חודשים, בגיל שלוש ובגיל חמש-שש. חשוב לדעת שהבדיקה בבית הספר אינה תחליף לבדיקה רפואית.
לאחר שהילד נבדק על ידי רופא עיניים ונמצא תקין, יש להתייחס להפרעת הקשב. הפרעת הקשב והריכוז אינה נחשבת בהכרח לבעיית עיניים[5], אך היא עלולה להשפיע על הראייה. הדבר דומה למצב בו הטיקט (התווית) של החולצה או התפר בגרביים מציקים לילד, על אף שאיו לו שום בעיה רפואית בעור. ילד יכול להיות רגיש מאד לרעש, או לצלילי לעיסה ואכילה של אחרים, על אף שהשמיעה שלו מושלמת ואין לו שום בעיה באוזן.
כך גם בראייה, העיניים עצמן יכולות להיות בריאות לחלוטין והראייה 6/6, אך הילד עלול לקרא לאט, לאבד את המקום לעיתים קרובות, לא לשים לב לסימני הפיסוק, הניקוד וכו'. הפרעת הקשב החזותי עלולה לבוא לידי ביטוי במיוחד בטקסטים ארוכים וצפופים, ואז הילד יירתע ואף יימנע מהסתכלות על הדף. במקרים של שורות כתב קטן וצפוף, עלול להיות קושי במעבר משורה לשורה, או בהעתקה מהלוח.
במקרים אלו, גם אם הילד מקבל טיפול תרופתי, יש לבחון את הצורך בכלים אסטרטגיים על מנת להתמודד עם קשיי הריכוז הראייתיים. כפי שילד יכול להזדקק באופן זמני לגלגלי עזר באופניים, או למצופים בבריכה, כך ניתן להתאים לו לתקופה קצרה אביזרים אשר מסייעים לו בזמן הקריאה. הכלים האלו חשובים במיוחד במקצועות עתירי מלל כגון תנ"ך, מכיוון שילדים עם הפרעות קשב מעדיפים לעתים חשבון על פני קריאה.
ילדים עם הפרעות קשב נוטים להיות מתויגים כילדים “בעייתיים”, עם הערות התנהגות ומשמעת רבות, ובעיקר- הם מתוסכלים משום שאינם מצליחים לממש את הפוטנציאל שהם יודעים שטמון בהם. בשנים האחרונות עלתה מאוד המודעות לקיומו של הליקוי, ומספר המשתמשים בתרופות לשיפור הקשב והריכוז עולה מידי שנה.
התרופות המוכרות ביותר, והנפוצות ביותר בשימוש בארץ הן ריטלין וקונצרטה. שתיהן תרופות דומות, בעלות השפעה דומה על הילדים שנוטלים אותה. האדרל היא תרופה שעובדת באופן מעט שונה, ולמרות שניתן להשיגה בארץ, היא לא נמצאת בסל התרופות, ונוירולוגים ורופאים אחרים ממעטים לרשום אותה.
השפעת האדרל
האדרל היא תרופה ממשפחת האמפטמינים, בניגוד לריטלין וקונצרטה שהם ממשפחת התרופות הסטימולנטים. האדרל גורמת לעיכוב הקליטה מחדש של נוירוטרנסמיטר בשם נוראפינפרין במפגשים עצביים (סינפסות) במח. עיכוב הקליטה מחדש גורם לכך שיש יותר נוראפינפרין פעיל בכל רגע נתון בין תאי העצב, ובכך בעצם מגביר את פעילותו. פעולה זו נחשבת לפעולה מעוררת, והיא מאפשרת הפעלה יעילה יותר של מרכזי קשב, ריכוז ושליטה בהתנהגות.
יתרונות
בהשוואה לתרופות המוכרות יותר, יש לאדרל מספר יתרונות בולטים. ראשית, מכיוון שהאדרל מורכב מארבעה חומרים פעילים שונים, שלכל אחד מהם משך זמן אחר עד שהשפעתו מתחילה, בסך הכול משך ההשפעה של האדרל ארוך יותר.
כך למשל, בעוד שהריטלין משפיע ל-4 שעות בערך, האדרל פועל במשך כ- 6 שעות, והרכב מסוים של התרופה יכול להשפיע עד 12 שעות ברציפות. יתרון זה משמעותי בעיקר עבור תלמידי הכיתות הגבוהות יותר, כאשר משך יום הלימודים ארוך יותר, משום שכך אין ירידה בהשפעת התרופה בשעות הלימודים המאוחרות.
יתרון נוסף הוא מיעוט יחסי של תופעות לוואי. מכיוון שהאדרל מחייב שימוש במינון יותר נמוך בהשוואה לתרופות אחרות (בדרך כלל כמחצית מהמינון הנדרש כדי להשיג תוצאות דומות באמצעות ריטלין), הנוטלים את התרופה סובלים ממגוון מצומצם יותר של תופעות לוואי, וגם שכיחותם נמוכה יותר.
יתרון נוסף ומשמעותי של האדרל הוא יתרון פסיכולוגי-שיווקי. בשנים האחרונות פורסמו דברים רבים בגנות הריטלין והקונצרטה, ויצא להם שם של תרופות ממכרות, סמים המשווקים לילדים בקלות רבה מידי. לעומת פרסומים אלה, במחקר שנערך לאחרונה על ידי מנהל התרופות האמריקאי, נמצא כי ריטלין אינו מסוכן לילדים. מסקנות מחקר זה מבטלות את השם הרע והלא מוצדק שיצא לריטלין.
שיווקה של תרופה חדשה, יעילה באותה מידה או אפילו יותר, אשר שייכת למשפחה אחרת ואינה מעוררת אסוציאציה לתרופה המוכרת, מאפשרת פעמים רבות להורים לפתוח דף חדש של שימוש בתרופות, ולאפשר לילדיהם את העזרה לה הם זקוקים.
אדרל – תופעות לוואי
למרות שכיחותן הנמוכה יחסית של תופעות לוואי של אדרל, תופעות הלוואי הקיימות דומות באופיין לאלה של הריטלין והקונצרטה, וכוללות כאבי בטן, חוסר תיאבון, שינויים במצב הרוח, וקשיים בשינה. כמו כן, גם בנטילת אדרל מופיעה תופעת “הריבאונד”- כאשר מתפוגגת השפעתה של התרופה מתרחשת הקצנה בהתנהגויות המאפיינות את הפרעת הקשב.
יש לציין, שתופעות הלוואי של האדרל עשויות להיות מסכנות חיים במקרים של אנשים הסובלים מהפרעות לב, בעיות בבלוטת התריס ושימוש בתרופות אנטי דיכאוניות.
בארץ, כנראה מטעמים מסחריים שונים, האדרל אינה תרופה נפוצה בשימוש. יחד עם זאת, כאשר מתגלה חוסר הסתגלות לריטלין, ניתן להשיג בארץ גם אדרל.
ראו גם:
[1] Attention-deficit/hyperactivity disorder children exhibit an impaired accommodative response. Redondo B, Vera J, Molina R, García JA, Ouadi M, Muñoz-Hoyos A, Jiménez R. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2018
[2] Visual function and ocular features in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder, with and without treatment with stimulants. Eye (Lond). 2007 Grönlund MA, Aring E, Landgren M, Hellström A.
[3] Attention-Related Eye Vergence Measured in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. PLoS One. 2015 Solé Puig M, Pérez Zapata L, Puigcerver L, Esperalba Iglesias N, Sanchez Garcia C, Romeo A, Cañete Crespillo J, Supèr H
[4] Clinical Validation of Eye Vergence as an Objective Marker for Diagnosis of ADHD in Children, Journal of Attention Disorders, January 22, 2018
[5] Do children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder have ocular abnormalities? Mezer E, Wygnanski-Jaffe T. Eur J Ophthalmol. 2012