שימוש בריטלין לטיפול בהפרעות קשב וריכוז

מהי תרופת הריטלין ומתי משתמשים בה?ריטלין

ריטלין הוא שמה המסחרי של תרופה בשם מתילפנדיאט. הריטלין הוא תרכובת כימית, שמשפיעה על איזון בחומרים מסוימיים במוח. נהוג לתת טיפול תרופתי לילדים או מבוגרים שסובלים מליקויי למידה של בעיות קשב וריכוז, ובמיוחד לאותם אנשים שהפרעת הקשב מתבטאת גם בהיפר אקטיביות.

כמו כן, התרופה ניתנת לילדים אשר לא מצליחים לתפקד בכיתת הלימוד או להתרכז לקראת בחינות כדוגמת – בחינת בגרות וכן במצבים של הפרעות קשב וריכוז בקרב מבוגרים, המתקשים במקום עבודתם ובהתנהלות תקינה בחיי היום יום.

באופן כללי, ניתן לומר כי פעמים רבות הפרעות קשב וריכוז נגרמות בגלל חוסר איזון בין חומרים כימיים במוח. חוסר איזון זה עלול לגרום לאנשים הסובלים ממנו לאמץ לעצמם התנהגות היפר – אקטיבית, ובכך ליצור את האיזון הנדרש.

הריטלין מאזן את המוח בצורה מלאכותית והוא נחשב דווקא כמעורר, על אף התדמית שלו כמרדים. את הריטלין נותנים כאשר חושדים שהאדם סובל מהפרעת קשב וריכוז על בסיס חוסר איזון במוח.

מי רשאי לתת ריטלין?

הריטלין נחשב למסוכן אם לא לוקחים אותו באופן מבוקר, ולכן את התרופה הזו לא יכול לרשום כל רופא. רק רופאים מומחים לנוירולוגיה (מערכת המוח), פסיכאטריה, או מומחים בהתפתחות הילד יכולים לתת מרשם לריטלין.

רופא ילדים רגיל, רופא משפחה או פסיכולוג, לא רשאים כלל לרשום את התרופה. גם על הרוקחים יש כללים שאוסרים לנפק את התרופה ללא שני מרשמים חתומים, ואסור לספק יותר מדי כדורים בפעם אחת.

האם יש לתרופה תופעות לוואי?

תרופת הריטלין נחקרת כבר למעלה מארבעים שנה והיא נחשבת כתרופה בטוחה יחסית. זאת גם הוכח במחקר חדש שנערך לאחרונה על ידי מנהל התרופות האמריקאי, בו נמצא כי ריטלין לא מסוכן לילדים.
עם זאת, הורים רבים מדווחים על תופעות לוואי שיש לילדיהם כאשר הם נוטלים את התרופה.

טענה נפוצה כלפי הריטלין היא לחשוב שהיא גורמת לילדים להיות מנומנמים ולא קופצניים כמו שהם בדרך כלל. כאשר מדברים על תופעות לוואי בתרופה שאמורה לשנות ההתנהגות, צריך לזכור שיש הרבה תופעות שהן כן רצוניות, והן עצם העבודה של התרופה.

ילד שלא מצליח לשבת על הכסא בכיתה, ובטיפול בריטלין מצליח לשבת ולהתרכז, יש שיאמרו שהוא מאבד את החיוניות שלו, אך צריך לזכור שהתרופה השיגה את התוצאה שלה, להגביר את הקשב והריכוז.

כיוון שהריטלין משנה את האיזונים במוח, לעיתים היא מדכאת את התאבון, וילדים שלוקחים את התרופה לא מעוניינים לאכול במשך היום, אך משלימים את החסר בשובם הביתה. ככל תרופה, יש צורך במעקב קפדני ורישום מסודר של נטילת התרופה, בדיוק כדי למנוע מצב שבו יש תופעות לוואי. בשלל החשש מתופעות הלוואי של תרופת ריטלין, רבים מהלוקים בהפרעות קשב וריכוז פנו לטיפול בתרופות חלופיות כמו קונצרטה או אדרל.

האם ישנן אלטרנטיבות לריטלין?

כאשר מדובר בהפרעות קשב וריכוז על רקע של חוסר איזון במוח, הרי שישנה בעייתיות גדולה לשנות את האיזונים האלה ללא התערבות תרופתית.

מצד שני, לא בטוח כי כל הילדים שסובלים מבעיות קשב וריכוז אכן סובלים על רקע אותו חוסר איזון.
לכן, חשוב מאוד לוודא שהסיבה למתן הריטלין היא נוירולוגית (רפואית) ולא התנהגותית. את הילד המתקשה בקשב וריכוז יש לאבחן ורק אם אכן מדובר בבעיה קלינית יש לטפל בה בתרופות.

אם לא מדובר במקרה קליני, הרי שניתן ורצוי לטפל בבעיות אלו באמצעים אחרים ולא תרופתיים, אלא בטיפולים משלימים למיניהם כמו ספורט – תרפיה, איבחון דידקטי, ארגון למידה וכו'.

עם השנים, התפתחו מיתוסים שונים על הפרעות קשב וריכוז בכלל, ועל ריטלין בפרט. המיתוסים טוענים כי ריטלין ממכר, וכי ישנן תרופות טבעיות המחליפות את יעילות הריטלין. להרחבה: הפרכת מיתוסים על הפרעות קשב וריכוז

מאמרים נוספים בנושא:
פמולין

אדרונקס

דילוג לתוכן