הפרעת קשב וריכוז עקב גיל מתקדם

a74aהפרעות קשב וריכוז הן הפרעות נוירו התפתחותיות שמתפתחות במהלך חמש השנים הראשונות לחיים. המקור להפרעות אלו הוא בעיה תפקודית במוליכים העצביים במערכת העצבים המרכזית בדגש על דופמין.

במאמר זה לא נעסוק בהפרעות קשב וריכוז מסוג זה אלא בהפרעות קשב וריכוז שמקורן בגיל מתקדם. עם זאת, יש לציין, שקשישים רבים סבלו מאז ומעולם מהפרעות קשב וריכוז אך האבחון של ההפרעות נעשה רק בגיל מבוגר.

כיום המודעות לקיומן של הפרעות קשב וריכוז במבוגרים נמצאת בשיאה ולפיכך יותר ויותר מבוגרים מאובחנים עם ההפרעה. בעבר התסמינים השונים יוחסו לתכונות אופי כגון שובבות או עצלנות וייתכן מאוד שקשישים רבים סבלו במשך כל חייהם מהתסמינים המגוונים של ההפרעות מבלי שהיו מודעים לכך שמקורם לא בעצלות או שובבות לצורך העניין אלא בבעיה שמופיעה במדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות.

מה הם הגורמים להפרעות קשב וריכוז עקב גיל מתקדם?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להפרעות קשב וריכוז עקב גיל מתקדם כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • דיכאון – השכיחות של הדיכאון בקרב בני גיל הזהב גבוהה יותר משכיחות הדיכאון באוכלוסייה הכללית. הדיכאון עלול להוביל לבעיות שונות ביכולת הקשב והריכוז וכן להוביל לאובדן העניין בפעילויות ובתחומים שבעבר הסבו לקשיש הנאה.
  • שימוש בתרופות – ישנן תרופות רבות שנוטלים קשישים שעלולות לשבש את היכולות הקוגניטיביות ולגרום לבלבול וחוסר קשב וריכוז.
  • דמנציה – ככל שאנחנו מזדקנים, התפקודים הקוגניטיביים שלנו הולכים ונפגעים בהדרגה כחלק טבעי ובלתי נפרד מתהליך ההזדקנות.
  • מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית – ככל שהאדם מתבגר ומזדקן, כך הוא נמצא בסיכוי גבוה יותר לסבול ממחלות נוירולוגיות שונות דוגמת פרקינסון או אלצהיימר שבהחלט יכולות לגרום לקשיי קשב וריכוז.
  • עומס נפשי – עומס נפשי ודאגנות יתר יכולים אף הם לגרום להפרעות בקשב ובריכוז.
  • בעיות שינה – קשישים רבים סובלים מבעיות שינה שעלולות לגרום להם לקשיי קשב וריכוז במהלך היום.

מה הם התסמינים של הפרעות קשב וריכוז עקב גיל מתקדם?

הפרעות קשב וריכוז בגיל הזהב עלולות להוביל בין היתר לקושי להישאר ממוקדים ולקושי בביצוע מטלות שגרתיות. דעתו של הקשיש שסובל מהפרעות קשב וריכוז מוסחת בקלות רבה וקיימת נטייה ברורה לקפוץ במהירות ובפתאומיות מפעולה אחת לשנייה וממחשבה אחת לשנייה. הפרעות הקשב והריכוז יכולות גם להשפיע על הזיכרון, על חוש ההתמצאות וכן עלולות להוביל לנטייה להתעלם מפרטים.

התסמינים השונים יכולים להוביל להתבודדות חברתית, להשפיע על הקשרים האישיים והעסקיים, לפגוע בדימוי העצמי של הקשיש ובביטחונו העצמי ועוד.

כיצד מאבחנים הפרעות קשב וריכוז בקשישים?

האבחון של הפרעות קשב וריכוז בקשישים צריך להתבסס על מספר מבחני קשב וריכוז שבהם בוחנים את היכולת של המטופל להתמודד עם מטלות ומשימות שונות. בנוסף לכך האבחון כולל התחקות אחר התסמינים המגדירים את ההפרעות. כמו כן חשוב מאוד במהלך האבחון להתחקות אחר הגורמים להפרעות על מנת שניתן יהיה להגיש לקשיש את הטיפול המתאים.

כיצד מטפלים בהפרעות קשב וריכוז עקב גיל מתקדם?

הטיפול בהפרעות קשב וריכוז עקב גיל מתקדם משתנה בהתאם לגורם המרכזי להפרעות, לאורח חייו של המטופל ולאופן שבו ההפרעות באות לידי ביטוי. הטיפול יכול לכלול שימוש בתרופות להגברת הקשב והריכוז, תרופות להשריית שינה, ביצוע תרגילים לשיפור מיומנויות הקשב והריכוז, החלפה של תרופות מסוימות באחרות ועוד.

כמו כן מאחר וההפרעות פוגעות בכל מישורי החיים, לרוב מומלץ שהטיפול יתבצע במסגרת רב מקצועית ושייגע הן במישור הנפשי, הן במישור החברתי והן במישור הרגשי.

דילוג לתוכן