פמולין לטיפול בהפרעות קשב וריכוז

פמוליןפמולין הינה תרופה פסיכיאטרית שנועדה לטיפול במחלות והפרעות שונות, בין היתר לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD). בשל תופעות הלוואי של התרופה אין היא נחשבת לפופולארית במיוחד, בייחוד בהשוואה לפופולאריות של תרופות מסוג אחר כדוגמת ריטלין, אולם קיימים מקרים שבהם הטיפול בפמולין עדיף. כמו כן, ישנם מקרים של מטופלים שהטיפול המשולב, לסירוגין, של פמולין וריטלין, מראה את התוצאות הטובות ביותר.

הפרעת קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז איננה נחשבת למחלה כי אם לבעיה שמלווה את האדם מילדות ועד בגרות. לכן, הטיפול בהפרעה הינו בדרך כלל מתמשך ויכול לכלול שילוב של עזרים שונים. לצד השימוש בתרופות, כגון ריטלין ופמולין, ניתן לסייע רבות לסובלים מהפרעת קשב וריכוז באמצעות תרגול של שיטות שונות להגברת שליטה עצמית (ביו פידבק, הרפיה, מדיטציה ועוד), טיפול פסיכולוגי פרטני ושיטות נוספות.

הפרעות קשב וריכוז נחשבות לבעיה בעלת מופע מגוון של תסמינים. בין הסובלים מהפרעות אלה ישנם כאלה שסובלים מהתנהגות אגרסיבית, אימפולסיבית, או היפראקטיבית. הפרעות קשב וריכוז שכוללות היפראקטיביות (ADHD) קלות יותר לאבחון, מהפרעות קשב וריכוז ללא היפראקטיביות (ADD) היות ולהפרעה זו אין ביטוי חיצוני שנראה במבט ראשון.

התפתחות הטיפול התרופתי

כיום ידוע, למעלה מכל ספק, שהטיפול התרופתי מוביל לשיפור ניכר באיכות החיים של הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. הדבר נכון הן במקרה של ילדים והן במקרה של מטופלים מבוגרים. למרות הוויכוח הציבורי אודות השימוש בתרופות כגון ריטלין, הרי שמטופלים רבים מדווחים על שיפור ניכר ביכולת שלהם להשתלב בחברה, בעבודה ובלימודים.

אמנם, כמו לגבי תרופות אחרות, גם תרופות המטפלות בהפרעות קשב וריכוז עשויות להוביל לתופעות לוואי, אך המצב שונה מזה שמתואר בכלי התקשורת פעמים רבות כל כך, ששם דגש על תופעות הלוואי ומתעלם מן ההצלחות הטיפוליות.

התרופה הנפוצה ביותר, הריטלין, שעליה נערכו מחקרים מדעיים רבים, נחשבת לתרופה המועדפת ביותר לטיפול בהפרעות קשב. יחד עם זאת, ישנם מקרים שתופעות הלוואי שלה, או החסרונות אחרים שלה, מובילים לשימוש בתרופות מסוג אחר כגון פמולין.

למה פמולין?

תרופת הפמולין נחשבת לבעלת השפעה מעוררת על מערכת העצבים המרכזית. לצד טיפול בהפרעות קשב, נעשה בה שימוש גם בבעיות רפואיות נוספות, בין היתר לצורך טיפול בהפרעות של דיכאון. השימוש בפמולין בהפרעות קשב מקובל במיוחד בקרב ילדים, אשר אינם מגיבים יפה לטיפול בתרופות המרכזיות (תרופות של קו ראשון) כגון הריטלין.

לעומת הריטלין, שמאופיינת בהשפעה לטווח קצר בלבד, ועל כן יש ליטול אותה מספר פעמים ביום, את הפמולין ניתן ליטול פעם אחת בלבד בשל יכולתה להשפיע על המטופל לאורך שעות רבות. חלק מן המטופלים נוטלים את הפומלין בכדי להתמודד עם תופעות לוואי נוספות של ריטלין כגון פגיעה בתיאבון שמלווה בירידה במשקל – תופעה משמעותית בקרב חלק מן המטופלים הצעירים.

תופעות לוואי וחסרונות

אחד החסרונות העיקריים של תרופת הפמולין הוא סיכון לפגיעה משמעותית בכבד, עד כדי אי ספיקת כבד. אמנם מומחים מציינים שמדובר בפגיעה לטווח ארוך, שניתן למנוע או לטפל בה באמצעות מעקב של תפקודי כבד, אך למרות זאת רופאים נוקטים זהירות לפני ההמלצה על השימוש בתרופה.

חיסרון נוסף של התרופה, בהשוואה לתרופות אחרות כגון ריטלין הוא שהטבה המורגשת לאחר נטילת התרופה איננה מהירה. ישנם מקרים שבהם ההקלה מורגשת רק לאחר חודש ואף יותר.

הנקודה הנוספת שהופכת את הפמולין לתרופה פחות מועדפת היא העובדה הפשוטה שהריטלין זכה למעמד מרכזי כתרופת פלא לטיפול בהפרעות קשב. זוהי התרופה הנחקרת ביותר, וקיים עיסוק גדול בה גם בכלי התקשורת, לטוב ולרע.

דילוג לתוכן